Prima kwaliteit in Denemarken

Jeugdkampioen in Ostbrik Gerbrecht van de Marne (Jehannes 484) Foto: Stal De Mersken

De kwaliteit van de aangeboden paarden op de keuring in het Deense Ostbirk op 3 augustus was over de gehele linie prima. De kampioenspaarden komen uit bewezen fokkerijen, met bekende stalnamen als ‘Van de Marne’ van fokker Douwe fan Foeken, ‘Fan Bokkum’ van Bauke de Boer en ‘Van de Olde Mette Moate’ van Anton Schut.

Gerbrecht van de Marne Jeugdkampioen

Het jeugdkampioenschap in het Deense Osbrik ging naar een eerste premie enter: Gerbrecht van de Marne (Jehannes 484). Eigenaar Hessel Jan Oosterhof staat te boek als de fokker van Yme 507 (Tsjalle 454). ‘Bijna perfect gebouwd,’ zag jury Harrie Draaijer,’enter met veel front en een ruime stap. Ze kon extra draven met een mooi wegzettend voorbeen.’

Odewich v.d. Olde Mette Moate Kroon dagkampioen

Een eerste premie was weggelegd voor de driejarige Bernou fan Bokkum (Hessel 480) van de voorzitter van de vereniging, Anders Henriksen. ‘Deze merrie had geen snelheid nodig om tot een goed achterbeengebruik te komen,’ aldus Harrie Draaijer,’Een sterk ontwikkelde merrie die het luxe draadje miste om aangewezen te worden voor Voorlopig Kroon.’ Bernou stond als reserve dagkampioen opgesteld naast kampioen Odewich v.d. Olde Mette Moate Kroon (Stendert 447) van Helle Fynbo. De zeer rastypische Odewich zal in september haar opwachting maken op de Centrale Keuring.

Negernbötel

In het Duitse Negernbötel was er zondag 4 augustus veel publiek afgekomen op de kleine keuring. ‘De organisatie had ’s middags een leuk showprogramma geregeld,’ vertelt Harrie Draaijer. Hoogtepunt van het showprogramma was een optreden van de groep Doma Classica, bestaande uit zowel Friese als Spaanse paarden, die een kür op muziek uitvoerde. De live muziek werd verzorgd door de 81-jarige Fritz Bliesener die in Duitsland deelnam aan The Voice Senior. Het dagkampioenschap bij de Friese paarden ging naar een nieuwbakken tweede premie stermerrie: de driejarige Brechtje Van ’t Klaphek (Hessel 480) van Hans Jurgen Bothmer. ‘Heel aansprekend dier,’ vond Harrie Draaijer,’iets gerekt in bouw. Ze draafde met een goede techniek maar miste oprichting in beweging.

 

Vorig artikelDate 477 overleden
Volgend artikelKoninklijke Amalia van de Heemstede kroon op Zuidelijk jubileum