Primeur: eerste fokwaarden voor karakter gepresenteerd tijdens regiovergaderingen

Vanaf deze week zullen de 9 regiovergaderingen van het KFPS gehouden worden. Tijdens deze vergaderingen zullen de eerste fokwaarden van KFPS-hengsten gepresenteerd gaan worden. Sinds 2013 worden 18 karakter-gerelateerde kenmerken gescoord tijdens de ABFP-testen door het ruiterteam. De afgelopen zomer is deze data geanalyseerd en zijn de eerste fokwaarden voor hengsten berekend. Gebleken is dat er de nodige overlap in de 18 kenmerken zit, zodat in eerste instantie van 4 (samengestelde) kenmerken fokwaarden worden gepresenteerd: berekenbaarheid/betrouwbaarheid, trainbaarheid/bewerkbaarheid, inzet en uithoudingsvermogen. Het KFPS is hiermee een van de eerste paardenstamboeken die fokwaarden voor karakterkenmerken berekent en publiceert. Beoogd wordt enerzijds, dat het betrouwbare karakter, waar het Friese paard om bekend staat, onaangetast blijft en anderzijds, dat de bewerkbaarheid van het Friese paard ten behoeve van de sport verder verbeterd wordt.
De Fokkerijraad zal in de regiovergaderingen een nieuwe berekeningswijze voor het preferentschap van hengsten toelichten en een voorstel presenteren om resultaten uit de aanlegtesten te koppelen aan de predicaten. De inspectie zal een terugblik geven op het keuringsseizoen 2019.
Naast de ‘huishoudelijke’ onderwerpen, zal een tal van wijzigingen in statuten en huishoudelijk reglement voorgelegd worden. Deze voorstellen zijn afkomstig uit de drie werkgroepen, bestaande uit de verschillende geledingen van het KFPS, die nagedacht hebben over het verder versterken van de vereniging.

Vorig artikelWytske Schuth versterkt stamboekorganisatie
Volgend artikelHerbeoordeling Wibald Z. aanstaande vrijdag