Programma Eerste bezichtiging HK2021

Vanaf maandag 7 december kunt via Phryso.com en Facebook meegenieten met de keuring van hengsten voor de eerste bezichtiging. Zowel de presentatie op de straat als in de kooi is te volgen via de livestream. Via deze site zullen we na elke groep een update plaatsen met betrekking tot de uitslagen.

Programma

08.00 uur – 09.25 uur beoordeling op de straat
09.30 uur – 11.45 uur beoordeling in de kooi
PAUZE
13.15 uur – 14.45 uur beoordeling op de straat
15.00 uur – 17.15 uur beoordeling in de kooi

Alleen op maandag 7 december is er nog de presentatie van de oudere hengsten (jaargang 2015 en 2016) rond 12:45 uur en 17:15 uur.

Catalogus

U kunt hier de catalogus downloaden. Indien u nog een hardcopy versie wilt kunt u die nog bestellen via het bestelformulier op Phryso.com. De indeling is op basis van de trainingsstallen, dit in verband met de beperking van het aantal personen.  Wilt u toch weten wanneer welke paarden worden gekeurd obv vaderdier, klik dan hier voor een aangepaste lijst.

Geen publiek

Het KFPS blijf schakelen om ondanks de coronamaatregelen de fokkerij door te laten gaan. Bij de eerste bezichtiging zijn daarom ook een aantal aanpassingen gedaan om het in goede banen te leiden. Zo mogen er maar een beperkt aantal mensen in de hal van het FCD in Drachten aanwezig zijn. Eigenaren en publiek kunnen er helaas niet bij zijn.

Wat gebeurt er bij de eerste bezichtiging

De hengsten worden tijdens de eerste bezichtiging met name beoordeeld op exterieur (rastype, bouw en beenwerk) en beweging (drie basisgangen). De norm voor aanwijzing voor de tweede bezichtiging is globaal gezien de norm welke wordt gehanteerd voor het sterpredikaat.  De beoordeling tijdens de eerste bezichtiging bestaat uit een presentatie op de straat (aan de hand), een presentatie in de kooi (vrij bewegen) en voor oudere hengsten een presentatie onder het zadel of een presentatie aangespannen. Op de straat worden de hengsten beoordeeld voor exterieur en de stap en draf . Alleen paarden met een correct exterieur en correcte beweging worden doorverwezen naar de kooi.

In de kooi worden met name de draf en de galop beoordeeld. Na de individuele presentatie van de hengsten, wordt tijdens het rondstappen van de groep door de jury bekend gemaakt welke hengsten worden aangewezen naar de tweede bezichtiging. Voor oudere hengsten wordt bekend gemaakt of ze worden aangewezen voor een presentatie onder het zadel of aangespannen.

Voor hengsten die in het kalenderjaar van de eerste bezichtiging 4 jaar oud zijn geworden, maakt een presentatie onder het zadel of aangespannen deel uit van de eerste bezichtiging. Bij deze presentatie gaat het om de beoordeling van de drie basisgangen. Na deze presentatie wordt bepaald of de hengst wordt aangewezen voor de tweede bezichtiging. Tijdens de eerste bezichtiging wordt de hengst lineair gescoord.

Het volledige Reglement Hengstenkeuring kunt u raadplegen op onze website www.KFPS.nl

Vorig artikelKristel van Duren-Bodewes: ‘Dressuur, mennen, KWPN-er of Fries paard, uiteindelijk wil je hetzelfde zien’
Volgend artikelAcht drachtige merries halen Sportpredicaat na KFPS locatieproef