Protest bij het rijden

(Foto: Sanne Wiering)

Afgelopen zomer kwam de vijfjarige Friese merrie Damine op consult bij drs. Katja Winderickx van Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden met symptomen die allemaal wezen in de richting van problemen in de rug: protest bij rijden, waarbij ze ging bokken en met haar staart zwaaien, moeite met inbuigen en verder viel de minimale bespiering van de rug op. Bij het duwen op deze spieren gaf ze meteen een forse pijnreactie. Daarnaast vertoonde Damine bij galopperen aan de longe een strakke rug houding, knarste en bokte ze regelmatig, allemaal uitingen van pijn. Onder het zadel waren de klachten nog veel uitgesprokener.

Kissing spines

In overleg met de eigenaar zijn er röntgenopnames van de rug gemaakt. Op de röntgenopnames lagen de doornuitsteeksels in een deel van de rug tegen elkaar aan, enkele doornuitsteeksels vertoonden eveneens uitgebreide botreacties. De diagnose van Damine was duidelijk: kissing spines. Bij deze aandoening staan de spinaaluitsteeksels of doornuitsteeksels in de borst of het lenden gebied tegen elkaar aan en met een reactie van het bot en/of de tussenliggende ligamenten. De reactie van het bot kan zowel botoplossing (osteolyse) als toename van bot (osteosclerose) zijn. Beide processen kunnen heel pijnlijk zijn voor het paard. De ernst van de aandoening wordt aangegeven met cijfers: 1 zijn minimale afwijkingen en 7 zijn de meest ernstige afwijkingen.

Behandeling

Damine is behandeld door middel van lokale injecties, mesotherapie en bifosfonaten. Op advies is er eveneens een chiropractor ingeschakeld en zijn de managementpunten uitgebreid besproken en uitgevoerd. Drie weken later kwam de merrie op controle. Ze vertoonde een enorme verbetering: de rug was veel soepeler en minder pijnlijk. Damine knarste aanzienlijk minder bij longeren en rijden en bokte niet meer. De eigenaar gaf aan dat Damine een heel ander paard geworden was. Aanvullend en ondersteunend werd de mesotherapie herhaald en kreeg de eigenaar het advies om de chiropractor regelmatig te laten langskomen om Damine te monitoren.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Katja Winderickx in Phryso januari.

Drs. Katja Winderickx is in 2004 afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Gent. Bij Lingehoeve Diergeneeskunde houdt ze zich als erkend paardendierenarts hoofdzakelijk bezig met orthopedie. In 2016 werd ze ISELP gecertificeerd.
Vorig artikel6 nieuwe Kroonmerries bij de laatste ABFP-test van 2019
Volgend artikelVacature leden voor de KFPS-integriteitscommissie