Protocol in werking bij extreme weersomstandigheden

Merrie © DigiShots

Om paarden bij extreme weersomstandigheden goed te verzorgen heeft de Sectorraad Paarden een protocol opgesteld hoe om te gaan met ernstige kou of extreme warmte. Nu de buitentemperaturen stijgen is het zaak hittestress bij de paarden te voorkomen. Naast adviezen voor verzorging en voeding staat in dit protocol ook de verordening voor transport van paarden beschreven. Dit door de NVWA opgestelde plan treedt in werking als er temperaturen zijn van 30 graden Celsius, of meerdere aaneengesloten dagen van 27 graden Celsius of hoger worden verwacht.

Hittestress voorkomen

Van kou hebben paarden niet snel last, al helemaal niet met een (extra) deken. Maar dat ligt anders bij extreme warmte. Paarden zijn warmbloedige dieren met een normale lichaamstemperatuur tussen de 37,4 en de 38,0°C, waarbij de comfortzone voor een paard ongeveer tussen de +5°C en de +25°C ligt. In een stilstaande trailer of veewagen is de temperatuur al snel 10°C hoger dan de buitentemperatuur. Om hittestress te voorkomen zijn er extra eisen ten aanzien van transport door de NVWA opgesteld.

Intensievere controle en verbod op transport

Vanaf 27 °C gaat de NVWA intensiever controleren, vanaf 30 °C is er een verbod op transport van 8 uur, volledig geconditioneerde wagens uitgezonderd. Vanaf 35 °C is er een verbod op transport van alle dieren, volledig geconditioneerde wagens uitgezonderd.

Klik hier voor het complete protocol extreme temperaturen voor paarden2020-def

Bron: Sectorraad Paarden

Vorig artikelJacobskruiskruid in ruwvoer: levensgevaarlijk
Volgend artikelLivestream locatiekeuringen De Mersken en Stal Bosma – 15 juni