Regiovergaderingen van start met levendige discussie

De KFPS voorjaars regiovergaderingen zijn van start gegaan op maandagavond 9 mei en daarmee is een levendige discussie losgebarsten. Naast de vaste onderwerpen zoals begroting en verkiezingen komen er vraagstukken op tafel die belangrijk zijn voor de toekomst van het Friese paard. Het KFPS wil graag input van de leden over gezondheid, fokkerij en sport.

Een kleine greep uit de onderwerpen die op de agenda staan, met een aantal vragen die bij de eerste vergaderingen al gesteld werden:

GEZONDHEID

–       Een boete op risicoparing: Is dit de juiste manier om risicoparingen uit te sluiten? Is het logisch om de verantwoordelijkheid bij de merriehouder neer te leggen of is dit een taak van de hengstenhouder? Is de boete te hoog of te laag?

–       Startleeftijd ABFP: Moet de leeftijd van paarden in de ABFP-test omhoog? Zo ja, moet dit naar 36 maanden of wellicht 3,5 jaar?

FOKKERIJ

–       Deklimieten: Moet er een deklimiet komen voor hoogverwante KFPS stamboekhengsten om te zorgen voor meer bloedspreiding? Moeten laagverwante hengsten minder streng worden beoordeeld in het Centraal Onderzoek?

–       Bonuspunten: Moeten laagverwante merries bonuspunten krijgen voor hun afstamming op exterieurkeuringen om zo meer kans te maken Ster te worden? Of moet fokken met een derde premie stamboekmerrie gestimuleerd worden?

–       Is kruisen met andere rassen een manier bloedspreiding te realiseren voor het KFPS? Willen de leden dit? Met welke rassen dan? Via merries of dekhengsten? Moet dit gereguleerd worden vanuit het stamboek? In welk register moeten/kunnen deze paarden komen?

–       Karakter: Moet er meer onderzoek worden gedaan naar karakter tijdens de ABFP? Wat willen we weten? Hoe willen we dit doen? Is er een relatie tussen lactaatwaardes en karakter?

SPORT

–       Prestatiepredicaat: Moet de minimale eis voor de aanlegtesten verhoogd worden naar 77 punten? Of is de huidige grens van 75 punten voldoende? Is het noodzakelijk de toename van het predicaat te remmen?

Als liefhebber van het Friese paard en lid van het KFPS kan het niet anders dan dat u een mening heeft over bovenstaande punten. Kom naar een van de regiovergaderingen en geef uw input!

 

Vorig artikelFriese paard steeds populairder in Iran mede dankzij Keivan
Volgend artikelIna von Greifenstolz (Omer 493) en Kaey fan Ramonahiem (Tjebbe 500) winnen finale Bestgaand Rijpaard Lunteren