Renate Roling dankzij Friese paarden succesvol van rijden naar mennen

Na een aantal ongelukken met nare gevolgen besloot de 24-jarige Renate Roling het rijden voor gezien te houden. Geïnspireerd door haar vriendin besloot ze het mennen op te pakken, en met succes, want ze werd in augustus 2019 achtste van Nederland op de Hippiade.

Altijd al paarden

Roling begint te vertellen over haar ervaring met de paardensport. “Ik weet niet beter dan dat ik al mijn hele leven paardrijd. Op mijn vijfde ben ik net als mijn zus begonnen op een manege in de buurt en nu ben ik 24. Ik heb nooit anders gedaan dan met de paarden bezig zijn. In 2001 zijn we verhuisd en sindsdien staan de paarden aan huis. Ik reed altijd dressuurmatig en dat ging eigenlijk wel heel goed.”

Overstap naar Friese paarden

“Op een gegeven moment had ik een paard dat een beetje onvoorspelbaar was. Als ze vrolijk was kon ze vanuit het niets ontzettend gaan bokken, wat resulteerde in de nodige vliegpartijen. Ik had dus ook regelmatig wat gebroken, mijn rug en nek zijn beschadigd. Ik besloot na de zoveelste valpartij om met die merrie te stoppen. Wij waren thuis al overgestapt naar de Friese paarden en dus kocht ik zelf ook een Fries, een heel brave. Maar op 1 januari 2018 gebeurde er iets naars wat voor mij de doorslag gaf om te stoppen met rijden.”

Schouderblessure

Roling wilde op nieuwjaarsdag gewoon gaan rijden op haar paard, maar bij het opstappen ging het al mis. “Er werd nog vuurwerk afgestoken en mijn paard schrok zich helemaal dood. Hij ging aan de kletter, maar ik had nog één voet in de beugel, hing aan het zadel en moest loslaten. Voor de tweede keer had ik dezelfde schouder kapot; een gescheurde pees en scheur in het schouderblad. Toen was ik klaar met elke keer vallen en besloot ik te stoppen met rijden en mijn lichaam te sparen.”

Recreatief mennen

Ze vervolgt: “Ik ben via een vriendin op het mennen gekomen. Zij mende altijd met haar Haflinger lekker recreatief. Met haar ben ik regelmatig mee geweest en dat vond ik altijd al superleuk. Ik mocht ook vaak een rondje sturen en het werd steeds vaker en vaker. Toen dat met mijn schouder gebeurde, maakte ik de beslissing om me volledig te richten op het mennen. Ik heb het altijd zo leuk gevonden!”, vertelt Roling enthousiast. “Ze liet mij altijd zien hoe alles werkte, dus ik kende er al best wel wat van. We hebben best wel kwaliteitsvolle Friezen thuis staan die zeker geschikt zijn voor de sport. Die zijn we gaan beleren en van het een kwam het ander.”

31

Twee weken voordat het menexamen zou plaatsvinden bleek het paard van Roling, Wijtske DL (v. Thorben 466), niet fit te zijn. Haar zus Laura Roling en haar ZZ-licht dressuurpaard Oukje Fan It Hiem DL (foto, v. Tsjalle 454) bleken de redders in nood. “Mijn zus zei; neem nou mijn paard en ga kijken of je met haar wat kan winnen. De eerste wedstrijd reed ik drie winstpunten, en ook daarna kwam ze altijd thuis met scores van 64% tot en met 72%, het is ongelofelijk.

We zijn ook gaan deelnemen aan de sportcompetities van het KFPS en dat ging ook heel goed. We wonnen de finale met 68% en een mooie voorsprong op de nr 2. Dus toen waren we al Nederlands Kampioen mennen bij de Friese paarden. In het districskampioenschap werden we tweede en werden we afgevaardigd naar de Hippiade. Ik ben mijn zus erg dankbaar dat ik Oukje Fan It Hiem DL van haar mag lenen, zij is ook altijd mijn groom achter op de wagen.”

Hippiadesucces

“Op de Hippiade had ik niet het ‘wauw-gevoel’ dat ik altijd met haar heb. Natuurlijk had ik ook de nodige spanning, maar er zaten gewoon rommeltjes in de proef. De tweede proef werden we derde en in het eindklassement werd het uiteindelijk een achtste plaats voor ons. Daar ben ik super blij mee, van beleerd in maart tot achtste van Nederland in september is gewoon super. Meer had ik niet durven verwachten van zo’n eerste seizoen!”

Wijtske DL

“Vorig jaar heb ik met twee paarden gereden en in het indoorseizoen reed ik de KFPS-sportcompetitie selecties mee. Met Wijtske DL die pas 4,5jaar is behaalde ik goud bij de kür op muziek, waarin alle klassen bij elkaar rijden. In de finaleproef van de KFPS Horses2Fly sportcompetitie klasse B hadden we zilver, zo’n hoog resultaat had ik niet verwacht.” Een dag later werd Roling met Wijtske DL Reservekampioen klasse B en met Franka Fan ‘e Sjongedyk Reserve Kampioen klasse L op het districtskampioenschap van Mendistrict West.

Vier of vijf paarden

De jonge menster hoeft voorlopig niet in te zitten over een paardentekort. “Ik ga Wijtske DL doortrainen naar het L, maar ik krijg dit seizoen nog een jonge merrie erbij om te gaan starten. En sinds afgelopen winter heb ik Franka Fan ‘e Sjongedyk (v. Gjalt 426) in training staan. Die loopt nu al L, dus dat gaat ook heel hard. Daar ga ik nu toch mee trainen richting het M. Ik ben dus vorig jaar begonnen met het paard van mijn zus, maar nu heb ik er vier en het worden er misschien wel vijf”, besluit Roling enthousiast. Oukje Fan It Hiem verwacht deze zomer haar eerste veulen, dus die heeft nog even vrij.

Tekst: Elaine Duurham

Foto: Johanna Faber

Bron: Hoefslag

Vorig artikelEinde voor Tsjitse 387 (Brandus 345)
Volgend artikelToevoeging A, AA en AAA aan predicatenstelsel