Renate Roling opnieuw Hippiade kampioen

Renate Roling met Oukje fan it Hiem DL (Tsjalle 454) onderweg naar de kampioenstitel in het Z. Foto: Johanna Faber

De tienjarige Oukje fan it Hiem DL (Tsjalle 454 x Beart 411) van dressuur- en menstal Laurena uit Alphen flikte het weer! In handen van Renate Roling werd de merrie, net als vorig jaar, Hippiadekampioen mennen. Vorig jaar kwam ze nog uit in de klasse M, dit jaar bleek ze opnieuw de sterkste, maar dan in het Z!

“Ik ben heel trots op ‘Ookie’, ze heeft het heel goed gedaan. We hebben vandaag een beetje op save gereden. Ik wilde geen grote fouten in mijn proef hebben. Dat is gelukt en dat we daarmee kampioen zijn geworden is echt waanzinnig”, zegt een blije Renate na afloop.

Versiert met de kampioenssjerp staat Renate Roling glimlachend op het erepodium. Foto Johanna Faber

Er was meer succes op de MenHippiade in Ermelo. Ria Hettinga uit Haskerhorne had twee ijzers in het vuur en werd uiteindelijk met beide winnaar van het brons. Om te beginnen met Stal Hettinga’s Allure (Tsjalle 454 x Brend 413). Met dit eigen fokproduct kwam ze uit in de klasse M. Een langere tijd kende Allure een dipje en lukte alles niet helemaal. “Maar vandaag klopt alles gewoon” zegt Ria Hettinga zeer tevreden. “Het liep vandaag echt allemaal precies goed. We hadden bewust vorige week al wat extra training gedaan op ander terrein, zodat ze weer wat meer vertrouwen krijgt. Vandaag was het echt allemaal goed” en dat leverde haar een hele nette derde plaats in het klassement van de M-rijders op.

Met Stal Hettinga’s Allure (Tsjalle 454) klopte echt alles tijdens de Hippiade 2022. (Foto Johanna Faber)

Dat er nog een tweede podiumplek in zat voor Ria Hettinga kwam enigszins als een verrassing. Ze reed in de klasse L nog de hengst Wybe VW (Beart 411 x Teunis 332) van de familie Andringa uit Sint Nicolaasga. In de ochtend zette de combinatie een nette degelijke proef neer wat hen een plekje in de finale opleverde. Ook in de middag wist Wybe VW zich goed te presenteren en gaf een voorlopige rangschikking aan dat ze op een vierde plaats terecht gekomen waren. Echter vlak voor de prijsuitreiking op medalplaza bleek Hettinga met Wybe doorgestroomd te zijn naar de derde plek en mocht Ria opnieuw deelnemen aan het uitgebreide ceremonieel protocol.

Vreugde bij Ria Hettinga, tweemaal een bronzen plak op de Hippiade! Foto Johanna Faber

Ito Werkman uit Ten Post, vorig jaar nog kampioen enkelspan met Sofie N (Jerke 434) reed dit jaar heel sterk bij de tweespannen. Daarin liet Ito zich doorgaans door zijn vaste groom en dochter Marina ondersteunen. Maar ook andere dochter Elsbeth Werkman stond hem al eens bij als groom. Op de Hippiade 2022 was derde dochter (en jarige) Ankelien als debutant groom mee en sleepte Ito opnieuw een kampioenstitel in de wacht met Sofie N. en Marjet.

Jean Pierre Jacobs met Doede fan ‘e Ypehoeve en Chantal Hekkert met Baukje A. bemachtigden ook een startplek in de finale maar kwamen net niet op het erepodium terecht.

 

Vorig artikelSpannende strijd op weg naar finale Alrako KFPS dressuurcompetitie
Volgend artikelKeuring in Noord Amerika: Gypsy KCF Kroon (Hessel 480) en kampioen