Rijtechnische problemen? Check het gebit!

Bij rijtechnische problemen is het verstandig het gebit te laten checken. (Foto: Digishots)

‘Paarden met problemen in de mond willen met het rijden minder nageeflijk lopen, zetten de onderhals er vaak wat op en drukken de rug weg,’ stelt dierenarts Ids de Boer van Dierenkliniek Emmeloord,’gebitsproblemen kunnen goed (mede)oorzaak zijn van de klachten bij hals en rug’.

Een achtjarige Friese ruin werd bij Dierenkliniek Emmeloord op advies van de fysiotherapeut aangeboden voor röntgenfoto’s van hals en rug. De fysio was al meerdere keren bij het paard geweest omdat er rijtechnische problemen waren. Tot en met de L2 ging het soepel, de laatste tijd in de M1 stond er echter veelvuldig op het protocol dat het paard te strak was, meer lengtebuiging moest tonen en beter in de aanleuning moest.

De eigenaresse gaf aan dat het paard vier jaar geleden bij de aankoop klinisch en röntgenologisch gekeurd was, dat het zadel speciaal passend was gemaakt door een zadelmaker, dat het gebit jaarlijks werd bijgehouden en dat de fysio elk jaar een “routine” behandeling deed. Bij het lichamelijke onderzoek viel op dat de beweeglijkheid van de hals en de rug beperkt was. Bij het bevoelen van het kaakgewricht reageerde het paard echter ook duidelijk, nog opvallender was dat de beweeglijkheid van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak erg beperkt was.

Dit paard liet zich met sedatie en pijnstilling goed behandelen bij een uitgebreidere gebitscontrole. Met behulp van de mondsperder kan grondig maar ook goed tot achterin de mond gekeken en behandeld worden. De eerste kiezen vooraan in de onderkaak waren subtiel verhoogd. Vooral achterin de mond zaten redelijke hoogteverschillen en ook flinke scherpe punten. Voor de eigenaresse was dit wel wat zuur om te horen omdat ze het paard jaarlijks na had laten kijken door een gebitsverzorger. Gebitsverzorgers leveren meestal wel netjes werk maar onze ervaring is echter wel dat als zij handmatig en zonder sedatie werken, een behandeling niet optimaal uitgevoerd kan worden.

‘Door het corrigeren van de hoogteverschillen, door het een fractie inkorten van de eerste kiezen en door het gebit  uit te balanceren kon een hele mooie verbetering gerealiseerd worden. Onlangs kreeg ik van de eigenaresse bericht dat de rijtechnische problemen die er waren zijn verholpen en weg blijven. Het paard loopt veel beter door het lijf en fijn nageeflijk met een mooie rustige aanleuning,’ besluit Ids de Boer.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Ids de Boer in Phryso oktober

Vorig artikelSubtop: weer winst voor Wytse 462 (Arjen 417)
Volgend artikelTwee merries Model verklaard bij herkeuring