Rita en haar paard Hannes zijn samen 100 jaar: ‘gewoon doordoen’

Bijzonder en uniek, zo mag je Rita Visman en haar paard Hannes E. (Lolke 371) wel omschrijven. In juli werd Rita 80 jaar, haar ruin Hannes was in mei al 20 jaar geworden, samen zijn ze dus 100 jaar. ‘We rijden nog wel drie keer in de week, daar blijven we allebei fit bij’, aldus een opgetogen Rita die als succesfactor ‘gewoon doordoen’ noemt.

Bij Nemo’s Bern

Voor Rita en haar Hannes blijft het overigens niet bij een recreatief rondje, ze rijden nog wekelijks mee met Nemo’s Bern, de showgroep met Friese paarden uit de regio Balkbrug. ‘Samen rijden is nog veel gezelliger’, aldus Rita die zelf één van de mede-oprichters – en inmiddels ere-lid- is van de groep die eind van het jaar haar 30-jarig jubileum viert.

 

Geruild voor een menwagen

Hannes kwam op Rita haar pad toen ze stopte met aangespannen rijden met haar paarden. De Friese paarden die voor de wagen liepen werden te oud. Maar aan haar pensionering dacht Rita nog niet. ‘Ik had altijd nog de droom om te rijden met een dameszadel.’ Ze bood haar marathonwagen te koop aan, met daarbij ook de mogelijkheid om te ruilen voor een Friese merrie. ‘Er reageerde wel iemand, maar die had een Friese ruin van drie jaar. Eigenlijk was het niet wat ik zocht, maar toen ik Hannes voor het eerst zag was ik meteen verliefd.’
Rita leidde – op 61-jarige leeftijd – haar Hannes helemaal zelf op. ‘Hij is een gouden paard, hij kan en wil alles. Je kan eigenlijk beter vragen wat hij niet kan.’ En zo kwam ook het rijden met een dameszadel in beeld, in combinatie met nog een hobby van Rita: oude kostuums maken. ‘Ik trip op mooie kostuums.’ In 2012 werden ze Nederlands kampioen dames zadel rijden, waarna Rita en Hannes vele demonstraties gaven – in Nederland en daarbuiten – om uit te leggen hoe het rijden met het dameszadel is ontstaan. ‘Ik ben daar op een gegeven moment mee gestopt, anders denken ze ‘daar heb je dat oude mens weer.’’

Alle acht kleinkinderen leren rijden op Hannes

Hannes is overigens ook een echt familiepaard. ‘Al mijn acht kleinkinderen hebben op hem leren rijden’, vertelt Rita. ‘Als er een kind op zijn rug zit is hij heel voorzichtig, maar ik kan ‘m zo heet krijgen als ik wil.’ Rita rijdt Hannes twee tot drie keer in de week. ‘Hij is heel gezond. Als vierjarige is er een chipje bij hem verwijderd en daar heeft ie iets een dikke sprong aan overgehouden. Daarna heeft hij nooit meer wat gemankeerd.’ Het is niet alleen regelmatig beweging, maar het totale management waardoor Hannes probleemloos 20 jaar is geworden. ‘Ik heb een hectare land bij het huis dat ik in vier stukken heb verdeeld, het is niet bemest en er groeit niet veel. En bij heel warm weer staat ie overdag op stal en ‘s nachts buiten’, legt ze uit. Hannes is overigens niet alleen. Rita heeft ook nog een paard: de 14-jarige Devika. Ze is een kruising Agalteke x KWPN en loopt Grand Prix. ‘Die rijdt Anouk Noordmans voor me. Twee keer per week ga ik met Devika naar haar toe, een keer les ik dan zelf bij Anouk om samen te finetunen. Ik zorg voor de basistraining met zo nu en dan een wisseltje en een passage.’ De verzorging van haar paarden doet Rita helemaal zelf. ‘Stallen uitmesten, regelmatig naar binnen en buiten. Ik ben een gelukkig mens dat ik dat allemaal nog gewoon kan. En zo zet ik zo’n 24.000 stappen per dag. Ja, zo blijf ik fit.’

Vorig artikelDe 17 aangewezen CO-hengsten in een korte video
Volgend artikelTienjarige Lotje (Beart 411) fokdagkampioen in Finland