Rommert 498 kampioen Dekhengsten in de lange lijnen

Rommert 498 pakt kampioenschap Friese dekhengsten in lange lijnen. Foto: Johanna Faber

Dekhengst Rommert 498 wint op het nieuwe concours hippique in Siegerswoude het kampioenschap Friese dekhengsten in de lange lijnen. Trainer en voorbrenger Albert Lueks zag een gretige hengst voor zich. Eentje die bij aanvang van zijn presentatie alvast af en toe op de achterbenen ging staan om te laten zien dat hij oppermachtig en in goede vorm verkeerd. Rommert 498 toonde heel veel actie over de benen. Zijn minder sterke punt is zijn niet zo verheven front. Dit maakte bij de juryleden Jenny Veenstra en Gerard Lokhorst enige discussie los want overtuigen in het rijzende beeld met een verheven front deed juist wel Ulbe 506 die in handen van voorbrenger Jalmer de Groot eveneens finalist was en ook extra punten scoorde bij de jury. Arbiter Johan Holties moest het verlossende woord geven en zag in de overkamping de achterhand van Ulbe 506 ietsje zwakker worden en koos vol overtuiging voor Rommert 498 tot kampioen.

Rommert 498 (v. Norbert 444) omringt door blij eigenaren, voorbrengers en bestuursleden. Foto: Johanna Faber

Andere kanshebbers

Het kampioenschap Friese dekhengsten aan de lange lijnen kende naast Rommert 498 en Ulbe 506, ook Wolter 513 in de finale en daarnaast gedeeltelijk op een vierde plaats Waander 512, Wibout 511 en Martzen 521. Alle zes liepen ze individueel een presentatie waarbij een ieder een poging deed tot het winnen van deze eerste titel. De ene slaagde daar ietsje overtuigender in dan de ander. Het vinden van de juiste balans en de mooie stelling blijkt nog een behoorlijke opgave. Rommert 498 en Ulbe 506 deden dat oppermachtig.

Overige rubrieken

Concours Hippique Siegerswoude, gehouden op de terreinen van Stal de Mersken van de familie Okkema, is door een groepje jonge dames en heren georganiseerd. Het bleek een succes, met veel publieke belangstelling, voldoende deelname en goede sponsoren. Op eigen terrein wist Age Okkema met Stal de Merskens Dedmer (Nane 492) de KFPS-nieuwelingen competitie te winnen en bleek GPD Ward (Thorben 466) een dubbelslag te slaan door zowel de open klasse met Augustinus Hoekstra te winnen alsmede de damesklasse met Marieke Okkema.

Joker inzetten

De rubrieken tweespannen en tandems werden beide gewonnen door paarden van Jelle en Mechteld van der Kooi uit Sint Nicolaasga. Door een vervelende val kon Jelle van der Kooi nog even niet zelf achter de leidsels kruipen, maar kon Bauke de Boer de honneurs uitstekend waarnemen. Beter kon eigenlijk niet want met Vincent VDK (Jasper 366) en Tjitte VDK (Andries 415) won hij overtuigend de tandemrubriek. “Het was wel even behoorlijk wennen moet ik toegeven” zegt Bauke de Boer naderhand. “Het is tien jaar geleden dat ik voor het laatst een tandem heb gereden en bovendien heb ik nu ook niet kunnen oefenen, maar het liep super” zo besloot hij tevreden. Ook de tweespanrubriek pakten de paarden van echtpaar van der Kooi. In de overkamping pakten Falko VDK (Tjalle 454) en Tjitte VDK nog net even extra aan en bleven als span het meest gelijk en konden ze daarmee Augustinus Hoekstra met GPD Aron en GPD Ward voor blijven. De rubriek Young Riders was een grote rubriek met uiteindelijk Eebert DVN (Nane 492) met Demi van Nispen als winnaar.

Bekijk de volledige uitslagen hier: https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

 

Vorig artikelRuim 68% voor Peter Spahn en Jeroen Poll (Anders 451) en CDI Grand Prix
Volgend artikelVideo fokdag Oosterland – zaterdag 25 juni