Ruim 68% voor Peter Spahn en Jeroen Poll (Anders 451) en CDI Grand Prix

Marc Peter Spahn - Jeroen Poll Subtop Exloo © DigiShots

Marc-Peter Spahn is momenteel met zijn team en de Friese hengsten Mees 497 Sport Elite (Tymon 456) en Jeroen Poll (Anders 451) in Brno. Mees 497 is mee voor training; met Jeroen Poll neemt hij daar deel aan de CDI-W wedstrijd. Vanmiddag vond de kwalificatiewedstrijd plaats voor de wereldbeker-kür op muziek.

Een enthousiaste Marc-Peter staat ons te woord vanuit Tsjechië. En met een reden, want Jeroen Poll zette een geweldige score neer van 68,261%. “Ik ben zo blij!”, begint hij. “Met Jeroen is het allemaal niet echt vanzelf gegaan, en als je dan zo’n proef rijdt waarin hij ontspannen blijft en alle onderdelen goed gaan, dan is het heerlijk! Toen ik de score zag – alle juryleden hadden ons rond die 68% – was ik helemáál happy!”

Snel stress

De sympathieke Belg geeft aan dat hij eigenlijk met Elias 494 een beetje verwend is. “Bij hem ging alles vanzelf. Het kostte hem totaal een moeite om oefeningen aan te leren. Jeroen had óók echt superveel talent, maar ik durf te zeggen dat hij mijn meest intelligente paard is. En dat is net als met mensen, hij is tegelijkertijd heel speciaal. Hij leerde supersnel, maar zijn ‘ding’ is dat hij ontzettend snel stress krijgt en dan gaat vluchten, dat heeft hij heel erg sterk.”

Talent en werklust

“Eerst dacht ik dat de oplossing was om hem thuis te houden en daar te werken aan het vertrouwen”, vervolgt de ruiter. “Maar ten tijde van corona kwam het besef: ‘Ik moet met hem op wedstrijd gaan, dáár leert hij van.’ De oefeningen schudde hij intussen uit zijn mouw, dat was het punt niet, want hij loopt over van talent en werklust. Maar die spanning hè, dat was zijn valkuil.”

Leerproces

En dus werd de nu 11-jarige Anders 451-zoon vanaf 2020 meegenomen. Eerst alleen om te trainen op ander terrein, later ook om zelf in de ring te verschijnen. Dat ging – zoals eigenlijk wel verwacht werd – niet meteen goed; Jeroen bouwde veel spanning op en daar waren de resultaten ook naar. Maar dat alles hoorde bij het leerproces.

Marc-Peter Spahn en Mees 497; de hengst mocht de vierde prijs van Jeroen Poll in ontvangst nemen in Brno (privéfoto)

Doorzetten

“Het was een kwestie van doorzetten, en erin blijven geloven dat het goed zou komen met hem. Eens zou er een moment komen dat hij toch die spanning zou kwijtraken. Nog altijd is het draadje tussen ontspanning en spanning dun. Als er een paard op het voorterrein erg druk is, dan laat Jeroen zich daar door beïnvloeden. Maar het gaat steeds beter om die spanning te laten afvloeien.

Hoogsensitief

“Hij is toch zo’n lief en fijn paard in de omgang!”, looft MP zijn hengst. “Zwakke punten heeft hij niet; hij is alleen hoogsensitief. Het is aan mij om dat in goede banen te leiden. Maar het is wel heel, heel fijn dat het dan nu eindelijk een keer op zijn plaats valt bij hem! Het is super om te merken dat hij altijd wel door kan gaan. Het is hier drukkend warm, maar daar had Jeroen helemaal geen last van; hij zo meteen weer een proef kunnen lopen!”

Nu écht eraan rijden

“Nu is het nog altijd een kwestie van uitbouwen”, aldus de ruiter. “Ik rijd tot nu toe op safe met hem. De hele tijd ben ik bezig met de rust erin te houden. Als dat lukt, kan ik er pas écht aan gaan rijden. De wissels bijvoorbeeld, rijd ik op safe. Hij kan ze heel mooi groot, maar tijdens zo’n proef ben ik alleen maar bezig met rustig foutloos blijven, geen spanning opbouwen. De piaffe is tijdens de proef nog iets voorzichtig en iets voorwaarts, maar op een gegeven moment zeg je: ‘Hier rijd ik hem’. Elke situatie en wedstrijd zijn anders, maar deze proef is een mooie opmaat voor méér. Hij kan hogere punten halen!”

Kür-debuut

Die hogere score volgt wellicht morgen al, als Jeroen Poll zijn eerste kür op muziek mag gaan laten zien. “Theo Holstein heeft speciaal voor hem een hele mooie kür gemaakt. We hebben ‘m geoefend en om Jeroen aan de muziek te laten wennen, draaiden we die ook als hij in stapmolen stond. De muziek is niet heel bombastisch, maar er zitten hier en daar natuurlijk wel accenten in. Ik hoop dat ik hem er morgen fijn doorheen kan loodsen. In elk geval heb ik zin in dit debuut voor hem!”

Kür op muziek om 14.26 uur

Marc-Peter en Jeroen Poll zijn om 14.26 uur aan de beurt voor hun kür.
De wedstrijd is live te volgen via clipmyhorse.nl (gratis)

Uitslag CDI-W Brno Grand Prix

Foto: DigiShots (archief)

Vorig artikelDriejarige Kaila Ster (Tiede 501) stapt sterk naar fokdagkampioenschap Oosterland
Volgend artikelRommert 498 kampioen Dekhengsten in de lange lijnen