Rutger Hauer, acteur en liefhebber van het Friese paard, overleden

Op vrijdag 19 juli is acteur Rutger Hauer (75)  overleden. De uitvaart van de in Beetsterzwaag woonachtige Hauer werd op woensdag 24 juli begeleid door Friese paarden.

Met Friese paarden in de film

Hauer is jarenlang lid geweest van het KFPS en heeft veel PR gedaan voor het Friese paard. In de populaire serie Floris (1969) was hij regelmatig te zien op een Fries paard en ook in de Amerikaanse film Ladyhawke schitterde hij in 1975 op de rug van een Fries paard, genaamd Goliath. Met deze internationale film kreeg het Friese paard volop aandacht. Hauer was een zeer geoefend ruiter en bezat zelf ook een Fries paard toen hij woonachtig was in Amerika. Afgelopen jaar heeft Rutger Hauer nog het theaterspektakel de Stormruiter bezocht.

Jelte en Rein voor de boerenwagen

Bij zijn uitvaart stond een dubbelspan Friese paarden voor de boerenwagen, waarop de Nederlandse en Amerikaanse vlag wapperden. De stoet volgde de route die Hauer normaal met zijn golfkar en honden maakte. De paarden waren bovendien versierd met een bloemenkrans, zo vertelt Augustinus Hoekstra die met de paarden Jelte (Sake 449) en Rein (Felle 422) de uitvaart -in het diepste geheim- voorbereidde en verzorgde.

Vorig artikelAanpassingen programma fokdag It Fryske Greidhynder in verband met de extreme hitte
Volgend artikelDriejarige Amelie (Thorben 466) van ziekenboeg naar fokdagkampioenschap Drachten (met video)