Sandra en Dukke winnen Zilveren Zweep Horses2fly KFPS dressuurcompetitie

Sandra de Groot en Dukke fan Panhuys Ster AA (Maurits 437) winnen de Zilveren Zweep (Foto: Johanna Faber)

Sandra de Groot en Dukke fan Panhuys Ster AA (Maurits 437) hebben de Zilveren Zweep gewonnen. Ze werden op zaterdag 19 februari kampioen in de L1-dressuur tijdens de Horses2fly KFPS sportcompetitie en haalden de meeste punten van de klassen B, L1 en L2. In de B-dressuur won Jildau Hart met Gouverneur fan ‘t Hertefean (Nane 492). Debby de Graaf werd met Drys Galloper (Omer 493) kampioen in de L2-dressuur.

Na twee jaar was er eindelijk weer een finale van de Horses2fly KFPS indoor sportcompetitie dressuur. Op zaterdag 19 februari kwamen de lichtere dressuurklassen in de baan voor de finale in Sonnega. Spannend, want tijdens de selectieronden bleek de competitie hevig en de finaleproef telt voor 40% mee in de einduitslag, waardoor er wel wat ‘Olympische spanning’ was.

Jildau en Gouverneur houden hoofd koel

Jildau Hart en haar Gouverneur fan ’t Herefean (Nane 492) hielden het hoofd koel. Ze haalden de hoogste score in de finale waarmee ze kampioen werden in de B-dressuur. De vierjarige Gouverneur werd geboren als Germ B. en haalde dit jaar al het brons tijdens de Friesian Talent Cup, toen met Harmina Holwerda in het zadel.
Reserve kampioen werd ook een zoon van Nane 492: Dender S. AA, gereden door Tessa Tjeerdsma die dankzij een sterke finaleproef een aantal concurrenten achter zich kon laten. Iris Seefat werd met Juffrouw P. Ster A (Sipke 450) derde.

Sandra en Dukke overtuigend

In de L1-dressuur deden Sandra en Dukke wat ze het hele seizoen in deze competitie al deden: constant en sterk presteren. Uit de voorrondes kwamen ze als beste uit de bus en in de finale lieten ze er geen twijfel over bestaan: het kampioenschap was overtuigend voor deze combinatie. Daarmee kan er op hun palmares weer een klinkende overwinning bij: de vijfjarige Dukke wist tijdens de Centrale Keuring 2021 al de Pavo Fryso Bokaal bij de vierjarige merries te winnen.
Rianne Okkema werd met Stal Okkema’s Darris Ster (Onne 376) reservekampioen dankzij een tweede plaats in de finaleproef. De reservekampioen in de L1 van de Friese kampioenschappen een week eerder, kwam ruimschoots voor de derde plek in dit gezelschap. Marianna Robben kwam met Bauke R.V. (Hessel 480) misschien niet als de grootste favoriet naar Sonnega, maar met een strakke derde plek in haar finaleproef stelde ze het brons zeker in deze zwaar bezette klasse.

Debby wint zware strijd in de L2

In de L2-dresuur kwamen een aantal combinaties met hele goede papieren naar de Horses2fly KFPS dressuurfinale. Debby de Graaf met haar Drys Galloper (Omer 493) haalden de maximale score binnen tijdens de voorrondes, maar dat gold ook voor Monique van der Meij met Stal Brandsma’s Diederik (Jehannes 484) en Laura Roling en Floris van de Terpen (Hessel 480). Het werd dan ook spannend: wie zou de meeste punten tijdens de finaleproef laten noteren? Het antwoord kwam niet van bovengenoemde amazones, maar van Isabelle Vroomans met Dakota (Hessel 480). In de voorrondes ging ze niet op kop, maar in de finale wonnen ze met 71,33% overtuigend waarmee ze in het totaalklassement op de zilveren plek kwamen. Kampioen werden Debby en Drys die de tweede beste finaleproef met 70% neerzetten. Met slechts een puntje verschil ten opzichte van Isabelle werden Monique en Diederik derde in dit kampioenschap en de vierde plek was voor Laura en Floris.

Zondag meer!

Zondag 20 februari staat de finale op de planning van de andere dressuurklassen. Ook dan wordt er weer een Zilveren Zweep uitgereikt aan de allerbeste combinatie. Bovendien zullen de beste 40-plussers, en de beste JongKFPS nog een prijs in ontvangst nemen.

Uitslag B-dressuur
1) Jildau Hart met Gouverneur fan ‘t Hertefean (Nane 492)
2) Tessa Tjeerdsma met Dender S. AA (Nane 492)
3) Iris Seefat met Juffrouw P. Ster A (Sipke 450) 336 punten

Uitslag L1-dressuur
1) Sandra de Groot met Dukke fan Panhuys Ster AA (Maurits 437)
2) Rianne Okkema met Stal Okkema’s Darris Ster (Onne 376)
3) Marianna Robben met Bauke R.V. (Hessel 480)

Uitslag L2-dressuur
1) Debby de Graaf met Drys Galloper (Omer 493)
2) Isabella Vroomans met Dakota (Hessel 480)
3) Monique van der Meij met Stal Brandsma’s Diederik (Jehannes 484)

 

 

Vorig artikelKFPS College Tour: zes stappen naar de aankoop van een Fries paard
Volgend artikelSubtop Sonnega: Margriet rijdt haar Ide K.W. (Maurits 437) naar 75,1%