Selectiewedstrijd YFDC: KFPS stamboekhengsten en Hennie Roffel vallen op

Hennie Roffel met Kop Jansen Jameson (Jehannes 484) Foto: Marit Wieringa

De Horses2fly Young Friesian Dressage Competition kende op zaterdag 28 mei de tweede selectiedag. Het waren de KFPS stamboekhengsten die zich in de kijker reden, én Hennie Roffel. De topamazone haalde de winst bij de vijfjarigen, en bij de zesjarigen.

Topscore voor Ykje en Gjald

De meeste combinaties kwamen er aan de start in Tolbert bij de vierjarigen. Van de 39 gestarte paarden was het Ykje Baron die met SBS Gjald (Elias 494) de koppositie met maar liefst 81,8% innam. Daarmee haalde de amazone de hoogste score van de dag. Met een fraaie 79% kwam KFPS stamboekhengst Gosse 526 op een tweede plaats, gevolgd door Jelmer Ketelaar met Stal De Mersken Ilja, met 77,60%

Vijfjarigen: Fryso 518 op kop

Bij de vijfjarigen wist Hennie Roffel ook koppositie te pakken met stamboekhengst Fryso 518. Samen lieten ze 77,5% noteren en daarmee liggen ze op koers om hun titel van vorig jaar te gaan verdedigen. De vorige selectiewedstrijd haalde deze combinatie de derde plek.
Tweede bij de vijfjarigen, die een L2-proef lieten zien, werd Iris Sijtsma met Fedde fan de pôle (Meinte 490). Zij haalden een percentage van 75,9% en staan in het tussenklassement – na hun eerste plaats tijdens de eerste selectiewedstrijd – op kop. Met 74,773% werd Marijke Boelen met Faust 523 derde.

Henne Roffel en Jameson winnen bij de zesjarigen

Stalgenoten Arent 515, Boet 516 en Auwert 514 zaten elkaar op de hielen bij de zesjarigen. Hun scores kwamen uit tussen 68,8% en 70,5%. De paradepaardjes van De Nieuwe Heuvel, gereden door Sabine van de Loenhorst en Marijke Boelen, kwamen hiermee respectievelijk op de tweede, derde en vierde plek bij de zesjarigen. De eerste selectiewedstrijd wist Arent 515 ook naar de tweede positie te rijden waarmee deze zoon van Jouwe 485 zich ongetwijfeld in de finale mag melden. De koppositie bij de zesjarigen was voor de succesvolle Hennie Roffel die in deze klasse met Kop Jansen Jameson (Jehannes 484) – stamboeknaam Brend Abe van Galinga State – 73,409% liet noteren.

Bennie en Yeske tweede selectiewedstrijd eerste

De klasse met zevenjarige paarden was gevuld met vijf combinaties. Op kop kwam Bennie van Es die met Stal Okkema’s Yeske (Michiel 442) in de Z1-proef 68,182% bij elkaar reed. Daarmee is Bennie al zo goed als verzekerd van een finaleplaats. Ook bij de eerste selectiewedstrijd reed hij naar een eerste plaats. Tweede werd Nadia den Hollander die met Yde van de Noeste Hoeve (Hessel 480) kort achter de nummer één aankwam met 67,955%.

Finale op 17 juli

Op zaterdag 18 juni is de derde en laatste selectiedag voor deze competitie. Op 17 juli is de finale in Tolbert. Combinaties die minimaal twee selectiewedstrijden hebben meegereden maken kans op een plek in de finale van deze competitie voor getalenteerde jonge Friese paarden.

Klik hier voor de uitslag van de selectiewedstrijd op 28 mei

Klik hier voor de tussenstand van de Horses2Fly_Young_Friesian_Dressage_competition

Vorig artikelLocatiekeuring Stal Spliethof: Ster voor Gardine (Nane 492)
Volgend artikelFlinke competitie sportcompetitie mennen