Sharina en Hawar W (Haitse 425) mogen naar Zware Tour: ‘Ze is zo speciaal voor ons!’

Foto: Amber Kleian Fotografie

Sharina Mandemakers behaalde met Superhorse Hawar W. Ster Sport (Haitse 425 x Tsjerk 328) een score 61,765% in de Intermediaire I op de Subtop wedstrijd in Udenhout. Daardoor is het duo nu startgerechtigd in de Intermediaire II, de opmaat voor de Grand Prix.

Nog maar zes weken geleden maakte de amazone de overstap naar de Lichte Tour en nu wil ze door, want Hawar W heeft talent voor méér, zo stelt de amazone, die de merrie vlak nadat ze zadelmak was ging rijden en verder opleidde. Bijzonder, want wie even terugrekent, weet dat Sharina destijds nog maar 12 jaar was!

Kerstveiling

Hawar W werd als jaarling aangeschaft op de Kerstveiling in Mariënheem. ‘Ze was de laatste die onder de hamer ging, en de knapste. En de duurste!’, blikt moeder Jolanda Zijlstra terug. ‘We waren niet van plan om een paard te kopen, maar we konden haar niet laten schieten… we hadden niet eens plek voor haar!’ Dat probleem loste zich de volgende dag op… al hadden ze daar zelf nooit voor gekozen.

Plek vrij

Jolanda’s fokmerrie Leidy út it Leechlân, waar Sharina destijds Bixie mee reed, lag plotseling levenloos in haar stal, op 17-jarige leeftijd. En zo kwam het dat er een box vrijkwam voor het enter Hawar, die mede daardoor een bijzonder plekje inneemt op het bedrijf in het Brabantse Giessen.

Talentvol

Sharina ging zelf aan de slag met Hawar toen ze beleerd was, natuurlijk met hulp van Jolanda, die haar nu nog altijd begeleidt. ‘Hawar was niet gemakkelijk met zadelmak maken, maar toen ik eenmaal haar vertrouwen had gewonnen, werden we een goed team’, vertelt Sharina. ‘Samen hebben we alle klassen vanaf de B doorlopen, we moesten allebei alles nog leren.’ Tot het leerproces behoorde ook de selectiewedstrijden om de Pavo Fryso Bokaal. Als 6-jarige behaalde Hawar in de finale een derde plaats. ‘Tijdens het overrijden door Femke Beljon werd ze heel heet, daarom bleef ze steken op de bronzen positie.’

Springen en crossen

In het kader van haar ORUN-opleiding nam Sharina Hawar ook mee naar springlessen en de merrie heeft zelfs een cross-training gelopen. ‘Ze is altijd zo enthousiast en werkt zo graag mee, dat ze ook dat voor me doet, ook al ligt haar echte talent bij de dressuur’, vertelt Sharina.

Instructrice

Naast het trainen van Hawar W en haar KWPN’er Guns ‘N Roses die op hetzelfde niveau loopt, leidt ze jongere paarden op en geeft ze les. Dat gebeurt op hun eigen locatie Jolanda Sport Horses in Giessen of – als er meerdere combinaties zijn – op locaties elders. Ook voor clinics kun je bij Sharina terecht. ‘De focus ligt voornamelijk op het verbeteren van de communicatie tussen ruiter en paard, het gymnastiseren en het rechtrichten’, aldus de amazone. ‘Daarbij staat net als bij mijn eigen training plezier bij ruiter én paard voorop’.

Piaffe, passage, pirouettes

De Haitse 425-dochter liet al vroeg zien dat ze talent had voor de zwaardere oefeningen. ‘Ze liet zich altijd al heel gemakkelijk sluiten, een eigenschap die ze nodig heeft voor bijvoorbeeld de passage, piaffe en pirouettes. Alle onderdelen voor de Grand Prix beheerst ze al; het is een kwestie van alles aan elkaar rijden. Daar gaan we rustig de tijd voor nemen; ik heb geen haast en wil haar eerst goed voor elkaar hebben voordat we de overstap naar de Inter II gaan maken’, stelt Sharina.

Nu moet het gebeuren

‘Wat Hawar W vooral een goed wedstrijdpaard maakt, is haar instelling’, aldus Sharina. ‘Ze moet wel altijd even los komen tijdens het inrijden, maar is ze eenmaal warmgelopen, dan gaat ze al een trein. Tussen de witte hekjes doet ze er dan zelfs nog een schepje bovenop. Ze heeft dan echt zoiets van “Nu moet het gebeuren!” Op de wedstrijd in Udenhout was het drafgedeelte heel stabiel; we hadden hoge punten voor de appuyementen en het schouderbinnenwaarts. Voor de wisselseries werd ze te heet, en vlogen de wissels ons om de oren’, lacht de amazone. (cd)

Foto: Amber Kleian Fotografie

Vorig artikelJolene S.A. met soepele IBOP naar Kroon AA
Volgend artikelJonge Friese Paarden Competitie krijgt vervolg met de Fryso Florian Bokaal