Sjieke van de Klei (Beart 411) bevorderd van Kroon naar Model

Nieuwe Modelmerrie Sjieke van de Klei (Beart 411) (Foto: Ingrid Truijens)

Kroonmerrie Sjieke van de Klei (Beart 411P) deed haar naam volledig eer aan: ze werd op woensdag 8 juli op de locatiekeuring bij de Gebroeders Van Manen in Ede tot Model verklaard. Haar fokker en eigenaar mevrouw Alie Braam uit Voorst moet getuige de naam Sjieke al meteen hebben gezien dat ze een fraai in het type staand veulen was. De jury trekt zeven jaar later dezelfde conclusie als ze Sjieke omschrijft als een merrie met heel veel rasuitstraling, een sterke bouw en mooi recht gesteld en hard beenwerk. Haar stap is tactvast en in draf heeft ze veel vermogen van achteruit. Mede dankzij haar IBOP met een score van 78 punten werd Sjieke van de Klei Model verklaard.

Familie Braam met hun Modelmerrie Sjieke (Beart 411) en haar Ster eerste premie dochter Fay van de Klei (Norbert 444)

Twee driejarigen Ster eerste premie

In totaal werden in Ede eenentwintig paarden aan de jury Wil Thijssen en Jan Hellinx voorgesteld. Met zes Stermerries, een Sterhengst, een Voorlopig-Kroonmerrie en dus een Modelmerrie kan van een succesvolle keuringsdag worden gesproken. De hengst Eise van Baarschot (Eise 489) kwam als eerste in de baan en mocht meteen het Sterpredicaat in ontvangst nemen. Bij de twaalf driejarige veulenboekmerries kregen twee merries een eerste premie: Fay van de Klei (Norbert 444). Fay is een dochter van de kersverse Modelmerrie Sjieke en daarmee ook in het bezit van Alie Braam, die een succesvolle keuringsdag had. Ook de driejarige volle zus van Sjieke kwam in de ring: Faya van de Klei kreeg een Ster tweede premie.

CK-twenter kampioen Feike Voorlopig Kroon

Ook Feike van de zwarte Marie (Meinte 490) kreeg een Ster eerste premie en werd later op de dag ook nog Voorlopig Kroon. Deze merrie is gefokt door Antonia Derksen die zelf in 2019 JongKFPS fokker van het Jaar werd. Feike was in datzelfde jaar algeheel kampioen op de fokdag in Ambt Delden, reservekampioen bij de twenters én reservekampioen jeugd op de Centrale Keuring.

Feike van de zwarte Marie Voorlopig Kroon (Meinte 490)
Antonia Derksen met Feike van de zwarte Marie (Meinte 490) en Shannon van Manen (rechts) Foto: Ingrid Truijens

Eerste premies voor Belle en Rafaelle

Bij de vier- t/m zesjarige merries kreeg alleen Belle v/d Bokkefarm Ster (Felle 422) van Cor en Nel Beentjes een uitnodiging voor de tweede ronde. In de beweging toonde ze echter onvoldoende kwaliteit om vandaag Voorlopig Kroon te kunnen worden. De door Anton Schut gefokte zevenjarige Kroonmerrie Rafaelle van de Olde Mette Moate (Baert 411P) in eigendom van Henny Vloedgraven, mocht net als Sjieke van de Klei terugkomen voor de Modelverklaring. Maar ze was in tegenstelling tot Sjieke niet op alle onderdelen top en dat moet je wel zijn als je het hoogste predicaat wilt behalen.

Vorig artikelLivestream lokatiekeuring Gebr. van Manen – 8 juli
Volgend artikelFleur van Kempen: ‘Van dit paard wil je wel een hele stal vol’