Sjoerd Miedema: ruim 7 uur op de sjees met drie verschillende Friese merries

Foto: Marcel van Kammen

Halverwege mei reed Sjoerd Miedema met zijn sjees en afwisselend één van zijn Friese merries in twee dagen vanuit Oosterwolde via zijn boerderij in Haskerdijken naar Leeuwarden. Een trip van in totaal ruim 7 uur waarbij Sjoerd zijn drie Friese merries afwisselend en ieder zo’n 2,5 uur voor de sjees spande: Elisabeth, Pronkje en Geartsje. En dat allemaal om de expositie Natuerlik Fryslân 2050 te openen en aandacht te vragen voor meer biodiversiteit in Fryslân.

17-jarige merrie voor de sjees

Pronkje Ster (Anton 434) is de 17-jarige merrie die Sjoerd van zijn vader heeft gekregen en zij staat parmantig op de foto. Ook de inmiddels vierjarige dochter van Pronkje, Geartsje fan de Nije Mieden (Mees 497) liep mee voor de sjees. Het derde paard uit de stal van de biologische boer is de vijfjarige Elisabeth fan de Nije Mieden (Haike 482 x Abel 344).

Biodiversiteit vergroten

Aandacht vragen voor meer biodiversiteit spreekt Sjoerd persoonlijk aan. ‘Wanneer ik met paard en wagen in mei door Friesland rijd dan zie ik kaalgemaaide percelen aan de éne kant en wat bermen en randen aan de andere kant, maar met biodiversitet heeft het niet zoveel te maken.’ Sjoerd, die zelf ook last van ‘landschapspijn’ heeft én liefhebber van weidevogels is, was meteen te porren voor zo’n rit met de wagen. ‘Ik zie deze rit met de paarden vooral als een ‘schreeuw om aandacht. De gedachte was om met paard en wagen op pad te gaan, maar op zijn Sjoerd’s moest het wel bijzonder zijn: met de sjees dus.’

Vorig artikelSuper allrounder Sven B. (Wimer 461) naar de USA (met video)
Volgend artikelFriese dravers trainingsdag op 20 mei