Sport Elite-predicaat voor Ilmar Poll (Anders 451): ‘Liever zo’n tof paard dan een dikke bankrekening’

Drie uur rijden is het voor Pascale de Backker vanuit België naar Stal Baron-Spahn. De lange reis heeft ze er graag voor over, want in Friesland staat haar Ilmar Poll (Anders 451 x Folkert 353). De elfjarige hengst behaalde afgelopen weekend in Tolbert zijn vijfde winstpunt in de Lichte Tour onder Marc Peter Spahn en mag dus nu Sport Elite achter zijn naam zetten.

Als we haar feliciteren met het behaalde wapenfeit, reageert de eigenaresse van Ilmar Poll enthousiast over haar ‘toffe paard’: ‘Hij heeft het ook echt verdiend om te schitteren. Het is zo’n fantastisch dier! Het is een beetje een deugniet, een echte Anders 451, maar je wordt meteen blij van hem als je hem ziet. En helemaal als je hem rijdt!’

Gummi en power

Kan ze uitleggen hoe dat voelt: een paard als Ilmar Poll? ‘Hij heeft zoveel gummi en power, dat is gewoon ongelooflijk. Het is een ontzettend wendbaar en soepel paard, een echte warmbloed, omdat hij zo voorwaarts is. Daarbij is hij superfijn in de mond. En ja, dat vrolijke van hem, dat neem je gewoon over. Iedereen wil zo’n paard.’

Adel 357-bloed

Ze kocht de hengst zeven jaar geleden bij Marc Peter. ‘Ik was specifiek op zoek naar Adel 357-bloed. Mijn eerste Friese paard was namelijk een zoon van hem. Deze Herman mende ik twee keer naar het Belgisch kampioenschap. Toen ik weer wilde rijden, was Herman daar al niet meer zo geschikt voor vanwege zijn leeftijd. Maar op het ras was ik al verliefd geworden …’

Dansende Ilmar Poll

Bij Marc Peter viel ze als een blok voor het toen 4-jarige gummiballetje Ilmar Poll. ‘Hij was heel jeugdig, maar had zoveel lenigheid! Hij liep niet, hij danste en sprong alle kanten op. Peter zag in hem een groot talent. Ilmar is een kleinzoon van Adel 357, dus met mijn wens om zijn naam in de pedigree te zien, zat het ook goed. Ilmar was eigenlijk net te klein voor Peter, zodoende kon ik hem kopen.

Terug bij Spahn

Zo vertrok de jonge hengst naar Vosselaar, vlakbij Turnout, waar Pascale woont. ‘Ik ging rustig met hem aan de slag en dat was best pittig, want hij was moeilijk genoeg voor mij. Het was best een mannetje in de ring. Toch belandden we op Z-niveau. En toen brak ik mijn vinger en moest ik een oplossing voor hem zoeken. Ik zette hem in training bij mij in de buurt, maar eigenlijk was de combinatie met die amazone niet helemaal goed. Ilmar bleek moeite te hebben met het aanleren van de wissels, waarna ik besloot hem naar Peter te brengen, ondanks dat die zo ver weg woont.’

Sleutelen

Van het begin af aan was het doel dat hij het Sport Elite-predicaat zou halen met de lange ruiter. ‘Peter moest eerst Ilmar Poll weer vertrouwen geven, want hij was zijn ‘normale’ lossigheid helemaal kwijtgeraakt. Dat sleutelen heeft tijd gekost, maar na verloop van tijd besloten we dat hij de ring weer in kon. En met name het laatste jaar heeft hij heel veel progressie gemaakt; hij is weer de oude, vrolijke Ilmar. De afgelopen vijf wedstrijden liep hij dus alle keren naar winst.’

Jeroen Poll

‘Van mij hoeft hij nu niet nog eens door naar de Grand Prix, al heeft hij volgens Peter zeker aanleg voor die zware oefeningen’, vervolgt Pascale. Wel op dat allerhoogste niveau loopt de volle broer van Ilmar, Jeroen Poll. Met de één jaar jongere ‘JP’ behaalt Peter Spahn al scores van meer dan 70%, ondanks dat hij pas dit jaar debuteerde in de Grand Prix.

‘Bijrijder’

‘Nu is het mijn tijd om weer van Ilmar te genieten. Binnenkort haal ik hem terug naar huis. Eerst maar weer eens lekker rijden. Ik ben er lang uit geweest vanwege een zware schouderblessure, dus ik neem de tijd. Misschien neem ik weer les hier in België, misschien rijd ik af en toe een clinic, het liefst natuurlijk van Peter! Ik reed Ilmar de afgelopen jaren ook bij hem op stal als ik er was. Peter grapt wel eens dat hijzelf gewoon de bijrijder is van mijn paard … maar natuurlijk is hij degene die al het werk gedaan heeft, hij is echt een tovenaar!’

‘Verkopen? Geen moment overwogen!’

Pascale heeft geen moment overwogen om haar paard te verkopen. ‘Er zal heus wel vraag naar hem zijn, en dit zou een goed moment kunnen zijn om hem te koop te zetten. Maar ikzelf ben zijn grootste fan. Zo’n gevoel als wanneer ik op zijn rug zit, ervaar ik wellicht nooit meer. Dat is me meer waard dan geld op de bankrekening.’

Tekst: Christine Dijk
Foto: NH-Foto

Vorig artikelBastiaan 510 weer terug in Australië (met video)
Volgend artikelIBOP Wergea: Femmie, Fleur, Vrouwkje én dagtopper Dora Kroon