Sport-Elite Predicaat voor Tsjalle 454

Tsjalle 454

Tsjalle 454 was sinds de HK 2019 in het bezit van het predicaat Preferent. De veertienjarige Mintse 354-zoon mag sinds eind vorig jaar ook Sport-Elite achter zijn naam zetten.

Met eigenaar Age Okkema van Stal De Mersken aan de leidsels werd Tsjalle vorig jaar Kampioen in de Ereklasse regio Noord en werd hij als eerste naar voren geroepen in de Prijs der Besten. Eerder al, als vier- en vijfjarige werd hij kampioen dekhengsten voor de sjees. Yvonne Snieder, Ykje Baron en Judith Pietersen brachten de hengst uit in zijn jongere jaren en Laura Zwart bereikte de klasse ZZ-Zwaar met hem. Sinds de zomer zit Junioren-ruiter Jelmer Ketelaar in zijn zadel. Zo heeft de hengst zich in drie disciplines ruimschoots bewezen.

Oogappel

Iedereen die ook maar een beetje thuis is bij het KFPS, weet dat eigenaar Age Okkema altijd geweldig trots geweest is op zijn oogappel. “Toen hij als 2,5-jarige bij ons kwam, was ik al weg van hem. Vanwege zijn front en houding, en zijn uitstraling. Hij was meteen mijn lievelingshengst, en dat is nog steeds zo.”

Leergierig en werkwillig

Tsjalles geweldige karakter was meteen duidelijk, vanaf het eerste moment dat Okkema met hem aan het werk ging. “Hij is leergierig en denkt mee. Als hij een keer iets snapt, doet hij het graag voor je. Ik zeg wel eens: ‘Tsjalle is net een mens’. Toen hij aangewezen was, kon ik het niet laten: ik moest weten hoe hij voelde. Ik heb hem even gelongeerd, het zadel erop gelegd en ben zo met hem weggestapt, gedraafd. Hij pakte dat zó fijn op, zo mooi in balans.”

Stroomversnelling

Toen Tsjalle goedgekeurd werd, kon Okkema zijn geluk niet op. “We fokten toen al zo’n veertig, vijftig jonge hengsten op met het oog op de hengstenkeuring, maar we hadden er nog nooit eentje goedgekeurd gekregen. Het lijkt wel alsof door Tsjalle stal De Mersken in een stroomversnelling terechtgekomen is. Hij is echt ons boegbeeld.”

Hechte band

Over enkele dagen presenteert Okkema zijn lievelingshengst weer op de HK. Wie weet pakt hij opnieuw de Algemeen Kampioenstitel, die hij eerder in 2016 won. “Omdat hij ons bedrijf op de kaart gezet heeft, maar vooral om wie hij is, zijn persoonlijkheid en de hechte band die we hebben, is hij sowieso mijn nummer één.”

Vorig artikelTransitie
Volgend artikelEén jaar Phryso.com: meer dan 133.000 bezoekers