Sport Elite-predicaat voor Tymon 456: ‘Prestatie van jewelste’

Eind juni verscheen hij voor het eerst weer in de ring: Tymon 456. Afgelopen zaterdag in Urk stuurde Lisanne Veenje de zoon van Andries 451 naar 62,794% in de Prix St. Georges en dus mag de hengst zich na vijf geslaagde starts Sport Elite noemen.

De chique hengst is pas sinds eind vorig jaar terug in Nederland. Eigenaar Aftonmora Friesians zette Tymon in training bij Lisanne Veenje, die er rustig mee aan de slag ging. “Wat kun je verwachten?”, vertelt ze. “De hengst was in de twee jaren dat hij in Zweden stond niet serieus gereden, en met zijn veertien jaar is hij ook niet meer de jongste. Maar hij pakte het werk zo lekker aan, dat het gaandeweg een doel werd om in de Lichte Tour te starten.”

Geweldige motivatie

Het grote pluspunt van Tymon noemt Lisanne dat de hengst altijd zijn best doet. “Ik hoef hem echt niet aan het werk te zetten, zijn motivatie is geweldig. Hij vindt het superleuk om te trainen, als ik met zijn zadel en hoofdstel aankom, word hij helemaal vrolijk. Dat blije van hem zie je terug in het algemene beeld onder het zadel, ook tijdens de proef. Hij toont gewoon heel vriendelijk, omdat dat positieve van hem afstraalt.”

Elegant typetje

Tymon is een ander type paard dan haar Grand Prix-hengst Wirdmer. Lisanne. “Die is stoer en maakt zich nog groter onder het zadel. Timon is lichter gebouwd, fijner. Dat toont wel chique; ik krijg vaak te horen dat we een elegante combinatie zijn. Hij blinkt vooral uit in de appuyementen, in draf en in galop. Die loopt hij met twee vingers in de neus heel mooi scharend door.”

Wedstrijdervaring

Lisanne bouwde de hengst langzaam op in de training, en thuis is de afstemming al heel goed. “We missen zeker wel wedstrijdervaring; ga maar na, we hebben pas vijf proeven gereden. In een wedstrijdsituatie voelen we elkaar nog niet honderd procent aan, en daardoor ontstaan afstemmingsfoutjes. Onze scores kunnen dan ook zeker omhoog. Maar nu al het hoogst haalbare sportpredicaat binnenhalen vind ik een prestatie van jewelste van hem!”

Genieten

“De periode na de verhuizing naar Nederland heeft Tymon goed gedaan”, vindt Lisanne. “Hij staat er fantastisch voor. Ik vind het heel bijzonder dat hij weer in Nederland is en het is een eer dat ik hem mag rijden. Het is een enorm fijn paard, met een superlief karakter. Van zo’n paard kun je als ruiter alleen maar genieten. Ik train hem lekker door, zonder te forceren. We zien wel waar ons avontuur eindigt. Wie weet is hij een Grand Prix-paard… “

Kroondochter Vajen T

Tymon baart opzien als vaderpaard doordat zijn dochter Vajen T. Horsea – vorig kampioene op het EK Friese Dressuurpaarden van de vijfjarigen én winnares van de Zilveren Zweep – van Isabelle Vroomans twee weken geleden het Kroonpredicaat kreeg toegewezen op de keuring bij Stal Chardon.

Tekst: Christine Dijk

Foto: DigiShots

Vorig artikelDouwe van R op dreef in de Grand Prix
Volgend artikelLivestream eindbeoordeling ABFP-4-28 juli