Sportmerrie Zilver (Pier 448) figurant in videoclip van de Hûnekop

Zilver fan ‘Sweltjes State’ Sport (Pier 448 x Wikke 404) maakt furore in de videoclip van de Friese band de Hûnekop die met hun hit ‘Wy kam fram Fryslân’ de Top 2000 van Radio 2 is binnengekomen.

Via facebook in videoclip beland

Afgelopen zomer vroeg de band in een facebook berichtje een Fries paard om in hun video clip te acteren. Een braaf Fries paard stond er nog speciaal bij. ‘Dat is mijn Zilver’, dacht Elina de Groot die als één van de eersten reageerde. Ze stelde haar merrie beschikbaar voor de clip en toog met Zilver naar Burgum waar de clip voor de loods van de Hûnekop werd opgenomen. ‘Met Zilver kan ik dressuur rijden, springen, crossen, een bosrit maken, hooi binnenhalen en ze figureerde ook al in de film van Grutte Pier. Zilver kan eigenlijk alles’, aldus Elina die toevoegt dat zanger Emiel Stoffers in de clip ook nog een rondje op Zilver rijdt: ‘ik ken dêr wel op net?’ ‘Hij wilde wel op haar zitten en na twee rondjes zei hij ‘lit har mar los’. Dat ging ook meteen goed.’ De video staat inmiddels in de top 5 van meest bekeken muziekvideo’s in Nederland.

Drachtig van Markus 491

De zevenjarige merrie is trouwens niet alleen een goed filmpaard, maar doet het ondertussen ook uitstekend in de sport en fokkerij. ‘Ze is drachtig van haar vierde veulen, een Markus 491’, aldus Elina die karakter belangrijk vindt bij haar paard en de hengstenkeuze. ‘Zilver is het voorbeeld van het Friese paarden karakter en dat geeft ze door aan haar veulens.’ Ook haar veelzijdigheid is typisch Fries: afgelopen weekend haalde de stamboekmerrie het Sportpredicaat. ‘In het mennen, met Ria Hettinga. Zilver gaat ook nog een IBOP mennen doen. Zelf ben ik met haar startgerechtigd in de M-dressuur. Mijn doel is dat ze naast Sport ook nog Preferent gaat worden.’

Humor in een lied

De Hûnekop bezingt met hun hit ‘Wy kam fram Fryslân’ het mooie Friese leven – tussen Denemarken en Nederland – op een humoristische manier. Het Friese paard wordt bezongen in het Engels en Fries, en ook de Friese koeien en klompen komen aan bod. Eind november was het nummer van de band nog niet te vinden in de keuzelijst voor de Top 2000 van radio 2, maar dat is – na een flinke campagne – een week of twee later wel veranderd. ‘Natuurlijk mede dankzij het mooie optreden van Zilver in de clip’, zegt Elina lachend.

Uitzending Top 2000 vanaf zaterdag 25 december

De Top 2000 wordt uitgezonden op zaterdag 25 december vanaf 00.00 uur. Op oudejaarsavond, vlak voor de jaarwisseling, is de nummer één te horen. Het stemmen voor de Top 2000 is inmiddels gesloten. Donderdag 15 december is na 14.00 uur de complete lijst te bekijken op www.nporadio2.nl. Dan wordt ook bekend op welke plek de Hûnekop en hun hit terecht zijn gekomen.

Vorig artikelBlog Anna: naar de keuring, orkaan Fiona en zelfstandige veulens
Volgend artikelElias 494 en Peter Spahn in London: fit to compete (met video)