Stal Minkema/Schreuder succesvol in Workum

Ruim 120 jaar bestaat de keuringsdag en het stratenconcours in Workum al. Dit jaar waren vooral de Friese tuigpaarden goed vertegenwoordigd en werd er om eresjerpen gestreden in het kampioenschap tuigen onder het zadel en de finale van de Provincie Fryslân Prijs. Beide sjerpen gingen uiteindelijk naar stal Minkema/Schreuder in Frieschepalen.

Vigo behoudt koppositie

Sybren Minkema startte de finalewedstrijd van de Provincie Fryslân Prijs, verreden over de Friese concoursen Drogeham, Garijp, Buitenpost, Rijs en de finale in Workum, als koploper in het klassement met Vigo van der Wietze (Jasper 366). Op twee punten achterstand volgde Augustinus Hoekstra met GPD Ward (Thorben 466) en nog eens twee puntjes minder scoorde Wende van de Zunne (Alwin 469) met Henk Hammers. De top drie lag dicht bij elkaar. In de finalewedstrijd bleek Vigo zijn goede seizoen te bevestigen. Hij was sterk over de benen, had een mooie kap in zijn front en liep zijn stukken over de straat ’t Sûd van Workum in een beheerst tempo. Hij pakte de dagzege en bevestigde daarmee direct zijn winst in de competitie. Jurre 495 (Maurits 437), voor het eerst dit seizoen weer eens in enkelspan pakte een verdienstelijke tweede plaats waarbij vooral zijn allure en front sterk was. Wende van de Zunne was bijzonder sterk over de benen en had eigenlijk de meeste schwung van alle limietpaarden, maar komt in front tekort. Ze werd derde in de dagzege en behield ook die plaats in het eindklassement van de competitie. GPD Ward werd vierde in de dagwedstrijd en behield zijn tweede plaats in de competitie om de Provincie Fryslân Prijs.

Tactmatige Caesar wint

Overweldigend was de belangstelling voor deelname aan het kampioenschap Tuigen onder het zadel. Maar liefst zestien deelnemers verscheen er aan de start. Juryleden Harry de Jong en Ilse Niesing hadden een zware dobber aan het plaatsen van deze kandidaten. Negen kanshebbers kregen een extra moment om te overtuigen in de overkamping, waarna uiteindelijk Lieke Lueks met Rommert 498 (Norbert 444), Sofi Vaisanen de vaste medewerker op stal bij Sybren Minkema en Jolanda Schreuder met Caesar (Mees 497) en Anne-Rikst Eppinga met Fokelien T.J. (Mewes 438) de top drie vormden. De meeste schwung, uitstraling en tact liet Caesar zien. “Als een elastiekje” zo werd hij genoemd. Caesar met Sofi wonnen dit kampioenschap, met Rommert 498 als reservekampioen en Fokelien T.J. op het bronzen plak.

Overige rubrieken

Eise 489 (Maurits 437) werd in Workum ook voor het eerst dit seizoen in het enkelspan gereden door Jelmer Chardon. Zijn uitstraling, soepele bewegingsvorm en lopen op eigen benen maakte hem de terechte winnaar van de open klasse. Met halfbroer Jurre 495 ernaast was het koppeltje dekhengsten ook zonder twijfel de beste bij de tweespannen. Zo mooi recht gesteld, blik naar voren en de allure die ze uitstraalden maakten hen de duidelijke winnaars. De rubriek gereden door dames werd een winst voor Mechteld van der Kooi met Tjitte VDK (Andries 415).

Bekijk de volledige uitslagen van de rubrieken hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Bekijk de eindstand van de Provincie Fryslân Prijs hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/documenten/52/

 

Vorig artikelLivestream IBOP Wergea – donderdag 29 september
Volgend artikelDriejarige Johanna (Norbert 444) Voorlopig Kroon en kampioene in Springfield (USA)