Sterhengst Ipke van ‘t Heike (Date 477) kampioen in Mexico

De algeheel kampioen en reservekampioen van Monterrey

De vierjarige Ipke van ‘t Heike Ster (Date 477 x Uldrik 457) is in Monterrey in Mexico dagkampioen op de keuring geworden. Juryleden Jolanda Slootjes en Wil Thijsen maakten merrieveulen en jeugdkampioen de tweejarige Mieke Ut ‘t Veene (Teun 505 x Felle 422) reserve dagkampioen.

De kampioensprijs

Acht Sterhengsten

In Mexico verschijnen traditiegetrouw veel hengsten op de keuring. Zo ook in Monterrey op vrijdag 18 november. De juryleden maakten acht hengsten Ster. Dagkampioen Ipke had veel rasuitstraling, een sprekend hoofd en een verticale lange hals. De hengst is langelijnd waarbij de aansluiting van de rug naar de lendenen iets meer bespiering zou mogen hebben. Ipke had een tactmatige stap die wat ruimer mocht. Zijn draf had juist wel veel ruimte, souplesse en een sterk gebruik van het achterbeen.

Merrieveulen Mieke reserve dagkampioen

De reserve dagkampioen kwam niet uit de hele serie hengsten. Deze titel was voor twenter. Mieke Ut ‘t Veene (Teun 505 x Felle 422), gefokt door B. Reinders en in eigendom van Rancho San Marco. De jeugdige Mieke werd jeugdkampioen bij de merries dankzij haar extra uitstraling. Ze heeft een lange goedgevormde hals, een goede bovenlijn en een lang, iets hellend kruis. Haar romrichting is goed, haar hoeven wat smal. In de stap is ze actief en ruim, in haar draf toont ze souplesse, is ze bergop en heeft ze buiging in het achterbeen.

Xander uit Modelmerrie Judith van ’t Legemar

Het reservekampioen bij de hengsten was voor de zevenjarige Xander van ‘t Legemar Ster (Pier 448), een zoon van Modelmerrie Judith van ‘t Legemar Model AA (Onne 376 x Nykle 309). De Sterhengst, gefokt door familie de Jong uit Sint Nicolaasga en in eigendom van Cuadra San Gabriel, heeft veel rasuitstraling en een goed gevormde hals. Daarbij heeft hij een goede bovenlijn en een positieve romprichting. De stap van Xander was actief en met souplesse. Zijn draf was ruim, waarbij het achterbeen wat meer zou mogen ondertreden.

Jeugdkampioenen hengsten

Niet alleen oudere, maar ook jongere hengsten werden gepresenteerd. Daarbij werd de 2,5-jarige Max W.T. (Sipke 450 x Epke 474) kampioen na het behalen van een tweede premie. Max is gefokt door J. en A. Weghorst in Tubbergen en in eigendom van Jesus Roberto Perez. Hij heeft een sprekend hoofd en een wat zware hoofd-hals-verbinding. De romprichting was wat neerwaarts, verder was hij in bouw goed in verhouding. De beenstanden van Max waren correct, de hoeven wat smal. De hengst stapt met tact en ruimte. In zijn ruime draf gebruikt hij het achterbeen goed.
Het reservekampioenschap was voor de jongste op de keuring: Tsjalling van Waberg (Beart 411 x Maurits 437) van Rancho San Marco en gefokt door L. Tiefenbacher. De luxe Tsjalling kreeg een eerste premie, is langgelijnd met een goede bovenlijn. Het hengstje zou iets meer voorbeen lengte mogen hebben. Hij heeft een actieve en voldoende ruime stap. In draf maakt hij veel houding en ruimte.

Twee Stermerries

Bij de merries werden er twee Sterren uitgereikt. De vijfjarige veulenboekmerrie Dycke J. (Eibert 419 x Tsjalke 397) kreeg een Ster met een tweede premie en werd kampioen bij de merries. Dycke is gefokt door M. Jellesma en in eigendom van Eduardo Aguirre Jimenez. Ze showt een edel hoofd, veel nek en een mooie kap. De merrie is evenredig gebouwd, waarbij de lendenen iets sterker mochten en haar beenwerk wat meer kwaliteit mocht uitstralen. Dycke stapte met veel souplesse en buiging en heeft ze een draf met afdruk en buiging in het achterbeen.

Reservekampioen, ook met een Ster tweede premie, werd Julia fan Eijsinga State Ster (Jurre 495 x Reinder 452), gefokt door Anne en Janny de Boer-Baarda en in eigendom van Rancho Elpilon Viejo. Julia heeft een lange hals, maar mocht in haar hoofd wat meer rasuitstraling hebben. Haar bovenlijn had wat sterker gemogen, haar beenwerk is van goede kwaliteit, maar iets week gekoot. De stap van de driejarige merrie was actief en ruim en met souplesse. In de draf toonde ze buiging in het achterbeen en een mooi gebruik van het voorbeen.

 

 

Vorig artikelIBOP Boxtel: Kroon voor Gucci (Alwin 469) en Hanne (Alwin 469), topscore voor Oukje (Tsjalle 454)
Volgend artikelFTC Balkbrug: 10 combinaties door, hoogste score voor Jisse (Eise 489)