Sterrenregen bij De Nieuwe Heuvel: Hylkje, Hilke en Ieke Ster met een eerste premie

Van links naar rechts: Hilke Ven Ster (Alwin 469) met Sietse Vissers, Hylkje fan it Jaachpaad Ster (Alwin 469) met Tom Folmer en Ieke T. van Sessing Ster (Omer 493) met Jeroen Podt. Foto: Ingrid Truijens

Maar liefst 15 paarden kregen bij de locatiekeuring bij De Nieuwe Heuvel op woensdag 5 mei een Ster. Juryleden Piet Bergsma, Manuel Gasseling en Will Thijssen waardeerden drie merries met een Ster eerste premie: twee dochters van Alwin 469 en een Omer 493.

De drie eerste premies kwamen terecht bij drie driejarige merries. De eerst was voor  Hylkje fan it Jaachpaad (Alwin 469 x Folkert 353) van Marten en Alie Wiersma uit Ee. Haar edele hoofd, lange voorbeen en sterke bovenlijn combineerde de merrie met een ruime stap met veel lichaamsgebruik en een draf met veel zweefmoment.  Hylkje, uit stam 101, is de derde Sternakomeling van Stermerrie Klazien fan it Jaachpaad (Folkert 353 x Hearke 254) en een halfzuster van Ytsje fan it Jaachpaad Kroon AA (Bartele 472).

Een 9 voor de draf van Ieke

Een uitblinker in de draf was zonder twijfel Ieke T. van Sessing Ster (Omer 493 x Uldrik 457) van familie Tanck uit Vragender. De jonge merrie zweefde lichtvoetig door de binnenbak in Lunteren en kreeg van de jury een 9 voor haar soepele draf met een sterk gebruik van haar achterbeen, veel lichaamsgebruik en rijzend in de voorhand. ‘Beter kun je een paard niet vinden in de draf’, aldus jury Piet Bergsma die haar atletisch vermogen en goede buiging in de sprong ook in de stap terugzag. Ieke T. van Sessing is de eerste nakomeling van Tamke fan Nico Stables Kroon AA (Uldrik 457 x Jorn 430), alweer de 17e generatie uit stam 50.

Eerste premie voor halfzuster Boet 516

De derde Ster eerste premie was voor Hilke Ven (Alwin 469 x Uldrik 457) van fokker Ven uit Vinkel. Deze halfzuster van de veelbesproken Boet 516 is de derde nakomeling van Nynke Ven Ster, en ook de derde met een Sterpredicaat. Hilke maakte indruk met een fraaie bouw en een ruime stap met veel afdruk. In de draf is ze wat traag in het achterbeen, maar wel heel opwaarts en met een goed voorbeengebruik.

Van Ster naar Preferent en Kroonjuweel

De Stermerries leverden in een aantal gevallen dubbele feestvreugde op. Anne Rianna van F en R Ster (Hessel 480 x Beart 411) maakte haar moeder Ylse Rianne Plantinga Ster Preferent. Gonda van de Dompstede Ster (Epke 474 x Teunis 332) is voor Anita B. Preferent Prestatie (Teunis 332) zelfs de achtste Ster waarmee Anita B. de bijzondere titel Kroonjuweel verdient. Met Hiske M. Ster (Omer 493 x Lammert 260) kreeg Yvet M. Ster Preferent haar zevende Sternakomeling.

Uitkijken naar de Centrale Keuring

Van de twaalf merries die een Ster tweede premie ontvingen waren er vier dochters van Alwin 469, die zijn totaal deze dag op zes Stermerries bracht. Epke 474 tekende twee keer voor het vaderschap van de Stermerries en met twee tweede premie Stermerries kwam het totaal van Omer 493 op drie.
De eerste premie Stermerries mochten zich voor de tweede keer laten zien aan het einde van de locatiekeuring. De jury deed geen uitspraken over een mogelijk graadverhoging naar (Voorlopig) Kroon. Als de versoepeling van de coronamaatregelen meezit kan iedereen komende september op de Centrale Keuring deze fraaie merries zelf bekijken.

 

 

Vorig artikelStap voor stap
Volgend artikelLisanne Veenje over Grand Prix in Exloo: ‘Het kan niet altijd feest zijn’