Succes voor Rianne Piek op menkampioenschap: ‘100% blij met Doudzen’

Rianne Piek met Doudzen (Foto: Ingrid Truijens)

Zonder verwachtingen ging Rianne Piek naar het kampioenschappen mendistrict noord in Vinkega afgelopen zaterdag. ‘Ik men pas een jaar en begon in juni met wedstrijden. En dus dacht ik: “Leuk voor de ervaring.” Toen ik aan het eind van de dag een belletje kreeg dat ik reservekampioen was geworden, was ik helemaal verbouwereerd!’, reageert ze na het behalen van de reservetitel B-dressuur met Doudzen Hesther H. Sport (Meinse 439).

Rianne en Doudzen hebben een druk weekend achter de rug: vrijdag werden ze twee keer eerste in de Horses2Fly mencompetitie in Garijp. Rianne: ‘Op die competitie focus ik deze zomer. Als ik daarin bij de eerste drie eindig, zou ik het heel gaaf vinden. Vrijdag had ik de hoogste punten, maar ik baalde een beetje van mijn middendraf, waarvoor twee keer de opmerking “kan meer” op het protocol stond. Ik weet dat Doudzen beter kan, want dat laat ze in de training wel zien. Maar tijdens een proef ben ik dan toch te voorzichtig.’

Koffie met gebak

Met de instelling “om gewoon lekker te gaan rijden” en ervaring op te doen, ging Rianne op weg. ‘Ik was ook totaal niet zenuwachtig. Vlak voordat we gingen losrijden, zat ik nog aan de koffie met gebak, van iemand die jarig was. Ik reed helemaal blanco die proef in. Bij de middendraf had ik wel zoiets van, die gaan we nu eens lekker laten zien, maar wat denk je: in beide proeven valt ze in galop! Toch bleek dat we in de tweede proef als tweede waren geëindigd. Geweldig dus, daar was ik heel blij mee. Omdat het al laat was, besloten we naar huis te gaan. Word ik een paar uur later gebeld door mijn instructrice Angela Hoekman dat ik gewoon reservekampioen ben geworden!’

Prijs ophalen

Normaalgesproken heeft de menster uit Ter Idzard op maandagavond les bij haar club de Linderuiters in Sonnega; gisteren had ze afgezegd omdat Doudzen een weekje vrij verdiend had na haar drukke weekend. ‘Ik ging toch wel even langs, want dan kon ik mijn prijs ophalen… bovendien, het is altijd supergezellig.’ Dat ‘gezellige’ is de reden dat Rianne is gaan mennen. ‘Ik heb jarenlang paardgereden, vanaf mijn vierde. Maar op een gegeven had ik het wedstrijdwereldje wel gezien en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. En toen ik eens op een menwedstrijd was met een vriendin, dacht ik: ‘Wat een leuke sfeer hier!’

Op zoek naar een leerpaard

En dus besloot Rianne dat ze zich voortaan zou richten op het mennen. Ze ging op zoek naar een leerpaard. ‘Twee keer groen, dat werkt volgens mij niet. Ik wilde echt een paard dat mij wat zou kunnen bijbrengen en waar ik niet mee de sloot in zou vliegen of zo. Vele paarden, in allerlei soorten en maten, heb ik bekeken. Een Fries stond in principe hoog op mijn verlanglijstje, want ik vind het prachtige paarden. Het liefst wilde ik een ruin, en niet te groot. Zelf ben ik maar een kleintje.’

Hartstikke braaf

Bij Ria Hettinga stond Doudzen (Sport, voluit Doudzen Hesther H.), een elfjarige merrie van Meinse 439 uit Hester Nynke Durkjen H. v. Ster A v. Sierk 326. De H. staat voor Hettinga, ze is dus de fokster. Nadat zij hem in het M had gemend, nam schoonzusje Angela Hoekman de leidsels van Doudzen over. Zij bracht de merrie uit in het Z, vandaar het Sportpredicaat. ‘Ik belde met Ria om eens te informeren, en toen vertelde ze dat Doudzen drachtig was. Ze nodigde me uit om haar gewoon eens te proberen. En daar ging ik dus, meteen het bos in met de merrie, die dat op zich niet gewend was. Maar ze was hartstikke braaf!’

Veulen van Eise 489

Toch besloot in eerste instantie Rianne van de koop af te zien. ‘Want wat moest ik nou met een veulen! Maar ik twijfelde want ze bleef maar in m’n hoofd zitten, het was toch wel een superleuk paard! Dus belde ik weer met Ria en nam nog wat lessen bij haar met Doudzen. En zo kreeg ik ontzettend veel aardigheid aan haar en heb ik haar toch gekocht, op voorwaarde dat het veulen bij Ria geboren zou mogen worden.’ Doudzen kwam in december 2019 naar Ter Idzard. De combinatie leerde elkaar kennen en was net goed en wel op gang toen er weer kon worden afgebouwd vanwege de dracht. Bij Ria bracht Doudzen een gezond merrieveulen van Eise 489 ter wereld; merrie en veulen keerden samen terug bij Rianne.

Nooit meer rijden

‘Toen het veulen zo’n tien weken oud was, ben ik weer gaan lessen met Doudzen’, vertelt Rianne, en in oktober is het veulen afgespeend en verkocht. Fanatiek bereidde de menster zich voor op haar eerste wedstrijd. ‘Door corona werd dat debuut steeds later. Ik vond het niet erg, want moest nog altijd wennen aan het erachter zitten in plaats van erop. Maar het is zo leuk, ik geniet elke dag van Doudzen en ga elke dag naar haar toe (de merrie staat op een pensionstal, red.). Rijden doe ik helemaal niet meer. Een paar keer heb ik op Doudzen gezeten, maar zij vindt er niks aan, en dan hoeft het voor mij ook niet.’

Hippiade is een cadeautje

Begin juni had Rianne haar eerste menwedstrijd en binnen drie wedstrijden had ze de punten voor het L. Ze noemt Doudzen een ‘echte trutmerrie’. ‘Van knuffelen of tutten houdt ze helemaal niet. Ze heeft zoiets van “Zet mij nou maar gewoon aan het werk.” Ik men twee keer, ik longeer twee keer, en that’s it. Dat we naar de Hippiade mogen vind ik een cadeautje. Ze heeft nu even vrij, maar daarna mag ze weer aan de bak. Ik ga wel extra lessen om op 17 augustus zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ik leer nog altijd ontzettend veel van Doudzen. Qua uiterlijk is ze geen droompaard, ze is niet chique en heeft geen mega uitstraling. Maar ik kan 100% van haar op aan; ik ben 100% blij met haar!’

Tekst: Christine Dijk
Foto: Ingrid Truijens

Vorig artikelDebby de Graaf: ‘Internationaal starten lijkt me op termijn ook heel gaaf’
Volgend artikelEsther van der Bij na Z-debuut: ‘Voor mijn gevoel klopte het’