Summer van Stal Berkmeer wint met Kür van ‘papa’ Wylster 463

Lisette Westerbeek en de Stermerrie Summer van Stal Berkmeer (v. Wylster 463) wonnen vorig weekend hun allereerste kür op muziek. In de klasse Z1 behaalde de combinatie een score van 67,75%.

Op de handrem

“Ik had het nooit verwacht natuurlijk”, vertelt Westerbeek. “Ik was de enige in de basissport met een Fries, tussen de KWPN’ers. Zo’n eerste keer was voor mij best spannend en Summer heeft altijd wel last van wedstrijdspanning. Dan sluit ze zich wat af. Dat deed ze nu ook wel, ze kwam een beetje terug.

Wylster 463

Het is niet dat ze nergens langs wil, maar gevoelsmatig gaat ze een beetje op de handrem. Je ziet het niet zo, maar ik weet dat ze bijvoorbeeld in de uitgestrekte draf veel meer kan.” De muziek voor haar kür leende Westerbeek van haar instructrice, Leonie Evink. Zij rijdt die altijd met Wylster 463, de vader van Summer. “Dat maakt het wel extra speciaal om op deze muziek te rijden.”

Allemaal nieuw

In 2016 kwam Westerbeek met haar toenmalige paard op stal Berkmeer te staan. Voor de eigenaren van de stal reed ze in 2017 een ‘paardje voor de verkoop’. Een video van dat paard werd naar Henswoude dekstation gestuurd. “Zij zeiden: ‘Dat meisje willen we op Summer hebben!’”, aldus de amazone. “Zodoende dat de vraag kwam. Summer was toen net vier en net zadelmak.”

Eerste Z-paard

Toen ze er aan toe was ging Lisette op wedstrijd met Summer. “Begin dit jaar hebben we het Sportpredicaat behaald, dus we zijn best wel hard gegaan. Het klikt ook gewoon heel goed. Summer is voor mij het eerste paard dat ik op dit niveau heb lopen. Vanaf het M2 was het dus ook allemaal nieuw voor mij. Nu zijn we met de vliegende wissels begonnen en dat pakt ze heel goed op.”

Halve finale Pavo Fryso bokaal

De overwinning in Wormerveer was voor Westerbeek en Summer niet de enige. Zo won de combinatie tweemaal de Bestgaande rubriek op de fokdag en reden ze mee in de halve finale van de Pavo Fryso Bokaal.

Veulentje fokken

Op dit moment rijdt de amazone meerdere paarden voor de eigenaren van Stal Berkmeer. “Ik ben er steeds meer gaan rijden omdat het zo goed klikt met de eigenaren. Sinds 2017 rijd ik nog een Friese merrie, die ik na de verkoop van mijn toenmalige paard heb aangehouden. Zij is vorig jaar ook Ster geworden en maakte recent haar Z1-debuut. Met haar ga ik dit jaar ook voor het eerst een eigen veulentje fokken, dat is heel spannend.”

Hobby wordt werk

Dat Westerbeek op het moment alleen maar merries rijdt, is vooral toeval. “Als het goed is, komt er binnenkort een hengst van Stal Wijdewormer bij. Volgend jaar komen er nog twee jonge hengsten aan die ik voor Stal Berkmeer ga rijden. Sinds het laatste jaar komen er ook geregeld wel wat trainingspaarden van buitenaf. Dat begint steeds meer te lopen. Ook heb ik steeds meer lesklanten, dus dat is heel leuk. Ik hoop nog steeds van mijn hobby mijn werk te kunnen maken, op deze manier begint dat wel echt vorm te krijgen.”

Dankbaar voor Summer

Voor de kans die Stal Berkmeer haar heeft gegeven om Summer te rijden, is de kürwinnares erg dankbaar. “Als ik hier niet op stal was gekomen was het balletje nooit zo gaan rollen. Ik heb daar heel veel aan te danken. Het klikt gewoon heel goed met Summer en met Bertus en Lia, de eigenaren van Stal Berkmeer. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is. Je doet een hoop voor elkaar. Het is een kwestie van geven en nemen en dat gaat gewoon super.”

Tekst: Hoefslag/Femke Verbeek

Foto: DigiShots

Vorig artikelMargriet Koopmans en Ide K.W. laten jury genieten
Volgend artikelCoronavirus, maatregelen voor de paardensector