Take 455 terug in Nederland bij Hengstenhouderij Fam.Bosma

Take 455 KFPS Hengstenkeuring 2021 © DigiShots

De zestienjarige KFPS stamboekhengst Take 455 Sport AA (Jakob 302 x Oltman 317) is sinds kort terug in Nederland en staat nu ter dekking bij de familie Bosma van Hengstenhouderij Fam.Bosma te Kollumerzwaag.

Hongarije

Take 455 stond de afgelopen drie jaar in Hongarije, waar hij ingezet werd voor de fokkerij. Hengstenhouder Bosma is blij met de komst van de hengst ; ‘we zochten nog een dekhengst erbij met zo vrij mogelijk bloed en een laag verwantschap. Toen Take 455 op ons pad kwam was de keuze dan ook snel gemaakt.’ Volgens Bosma is de hengst een geschikte match voor veel verschillende merries, zowel om het verwantschap te verlagen maar ook ter verbetering van werkwilligheid en sportaanleg.

Laagverwant

De Jakob 302 nakomeling is met 16,9% verwantschapspercentage relatief laagverwant en hij is vrij van het waterhoofd- en dwerggen. Zijn nakomelingen behaalden mooie scores in de ABFP-test en zijn moeder Iemkje ut ‘e Reiden Ster Preferent Prestatie (v. Oltman 317) komt uit een sterke lijn van goed fokkende merries. De hengst is ZZ-Licht geklasseerd in de dressuur en was tot 2018 een succesvolle combinatie met Brandien den Hartog.

Vorig artikelLivestream IBOP Wergea – vrijdag 6 mei
Volgend artikelFriese tuigpaarden in de startblokken voor CH Lunteren