Terschelling-reddingboot met Friese paarden vaart weer uit

Ook in 2020 vaart de museumreddingboot van Terschelling, de ‘Secretaris Schumacher’, weer uit. Heel bijzonder dat deze roeiboot uit 1900 nog te zien is. Tien Friese paarden trekken de boot over de duinen en het strand naar zee.

Lancering van de boot in zee kan alleen mits dat in verband met de branding verantwoord is, anders blijft het schouwspel beperkt tot een droge demonstratie. Wel geeft de KNRM in dat geval een show met de moderne motorstrandreddingboot ‘Frans Hogewind’. Dat was in 2019 één keer het geval.

‘Bootpaarden’ en paarden voor de materiaalwagen

De boot op de speciale lanceerwagen wordt door vijf of zes spannen paarden getrokken en voorafgegaan door vier amazones, eveneens op Friese paarden. Er gaan verder materiaalwagens mee die ook door Friese paarden getrokken worden.

De roeier met de witte trui houdt de paarden dicht bij de boot middels een lijntje aan het hoofdstel van het binnenste paard. Aan de andere kant gebeurt hetzelfde. Middels sliphaken worden de evenaars losgegooid als de bootwagen ver genoeg in zee is gereden en keren de (natte) paarden met hun menner en begeleider terug naar het strand.

Unieke combinatie mens en dier

Terschelling is de vrijwel zeker de enige plaats ter wereld waar een demonstratie gegeven wordt met een roeireddingboot getrokken door paarden. De combinatie van mens en dier maakt deze demonstratie uniek. Jaarlijks komen er op de vier demonstraties tien- tot twaalfduizend kijkers af.

Demonstraties reddingboot Terschelling

  • Donderdag 16 juli 19.30 uur op het strand van Oosterend (Paal 18)
  • Donderdag 30 juli 19.30 uur op het strand bij Paal 8 (West aan Zee)
  • Donderdag 13 augustus 19.30 uur op het strand van Oosterend (Paal 8)
  • Zondag 20 september 14.00 uur op het strand bij Paal 8 (West aan Zee)

www.museumreddingboot-terschelling.nl

 

Vorig artikelMiranda v.d. Olde Mette Moate voert merrietoplijst fokwaarden aan
Volgend artikelNieuwe fokker zoekt oude fokker