Tineke (Tiede 501) en Tomaz (Jehannes 484) veulenkampioenen van It Fryske Greidhynder

Tomaz fan de Marrewyk (Jehannes 484) kampioen bij de hengstveulens met fokker Bouma en voorzitter van de fokvereniging Helga Flapper (foto: Karin Sevink)

Vrijdagmiddag 29 juli was de baan bij WB Stables in Wergea vrij voor de veulens uit het fokgebied van It Fryske Greidhynder. Bij de 27 gekeurde merrieveulens werden drie eerste premies uitgedeeld en bij de hengstveulens, 25 stuks, stond de teller op vijf oranje linten.

Beweging voor luxe

Ester Reen, de voorzitter van de jury bij de merrieveulens, omschreef de middag als ‘gemoedelijk’ met warm, windstil weer en leuke veulens. Naast de drie oranje linten, konden de juryleden negentien tweede premies toekennen, een prima resultaat. Het kampioenschap ging tussen de snittige, heel deftige Tjalda fan de Tjongershoeve (Ulbrân 502 x Bikkel 470) van Jansje de Jong-Boonstra, Viènna S.R. (Fonger 478 x Veerle S.R.) die door Sjoerd Ruiter werd gefokt uit Veerle S.R. Kroon Sport AAA (Thorben 466) en de iets meer barokke Tineke Antje WT fan de Boerdam (Tiede 501 x Hette 481) van Tineke de Boer uit Noordwijk. En juist die laatste ging er met de titel beste merrieveulen vandoor: ‘Dit veulen was iets minder luxe, maar had in beweging zoveel over. Ze stapte echt heel goed voor een veulen, lekker door lichaam. Het is een sterk veulen, ze mocht iets horizontaler in de hals maar stapte ruim en kordaat en vertrok in draf mooi met schoft omhoog,’ aldus Reen.

Kampioen van de merrieveulens Tineke Antje WT fan de Boerdam (Tiede 501) met fokker Tineke de Boer (Foto: Karin Sevink)

Lichtvoetige draf

Het juryteam dat de hengstveulens beoordeelde, Corrie Terpstra, Frans Smits en Anouk Holleman (aspirant), kende vijf oranje en vijftien rode rozetjes toe. Kampioen van de hengstveulens werd een Jehannes 484-zoon dat met veel allure lichtvoetig door de baan paradeerde: Tomaz fan de Marrewyk (mv. Beart 411) van fokker Bouma. ‘Veulen met veel front, mooi hoofd en een lange hals. Stappen kon hij als de beste en hij draafde super,’ aldus de juryleden. Abe Brandsma had een goede dag: twee van zijn gefokte hengstveulens kregen een eerste premie: VredeRick fan Stal Brandsma (Beant 517 x Rindert 406) en Vrijhaid fan Stal Brandsma (Bastiaan 510 x Tsjalle 454), beiden elegante, ruim dravende veulens. De mooi gebouwde Tyde van de lits (Tiede 501 x Haitse 425) van Albert Minkema was op alle fronten een heel degelijk dier. Het vijfde hengstveulen met een eerste premie mocht helaas niet deelnemen aan de kampioenskeuring: Victor fan d’ ald Loop (Tymen 503 x Beart 411). Fokker Willem de Boer is geen lid van de vereniging.

Boven: hengstveulen Tomaz fan de Marrewyk (Jehannes 484) en onder: merrieveulen Tineke Antje WT fan de Boerdam (Tiede 501) Foto: Karin Sevink

Vorig artikelAanmelding ‘Wolvega’ nog open tot 1 augustus
Volgend artikelLivestream fokdag in Schijndel – maandag 1 augustus