Tips van een expert : zelf mooie foto’s maken van je paard

Er zijn verschillende elementen waar je op kan letten wanneer je je Friese paard fotografeert. Foto : Ryanne Tigchelaar.

Mooie foto’s van je zwarte parel, wie wil dat nou niet? Maar zo makkelijk is het nog niet om je paard optimaal op de gevoelige plaat vast te leggen. Professioneel fotografe Ryanne Tigchelaar van RMPhotography heeft ondertussen 8 jaar ervaring in het fotograferen van paarden. Daarnaast coacht en ondersteunt ze beginnende en gevorderde fotografen vanuit haar kantoor in Lemmer. Ryanne heeft speciaal voor Phryso (en onze Phryso Coverveulen wedstrijd) een aantal tips gegeven hoe je het beste je paard kan fotograferen!

Licht

Tip 1 : Zorg dat er voldoende licht is. Als de zon volop schijnt is het mooi om met de zon in je rug te fotograferen zodat het paard mooi in het licht staat. Hierdoor krijg je makkelijker scherpe foto’s. Let wel goed op schaduwen, zorg dat het paard zo staat dat de gehele zijkant van het paard mooi belicht wordt. In de avond is het bijvoorbeeld mooi om met tegenlicht te werken, dan fotografeer je dus met je gezicht naar de zon toe.

Achtergrond

Tip 2: Creëer een wazige achtergrond door het paard wat verder van de achtergrond te        zetten,  zo’n 10-20 meter zou super zijn. Hierdoor krijg je meer diepte waardoor het paard nog meer uit de foto springt en de achtergrond waziger wordt.

Tip 3: Kijk goed naar de achtergrond, zie je hier storende objecten zoals bijvoorbeeld een mestbult, container of iets anders, haal dit dan weg of zorg dat je net een stapje opzij doet.

Paard op stand

Tip 4 : Als je een paard op stand zet, zorg dan dat het paard zijn gewicht goed verdeeld over 4 benen. De 2 voorste benen mogen naast elkaar staan, het achterste been wat aan jouw kant staat mag iets verder naar achteren dan het andere been. Zo komt het paard het meest gunstig uit op de stand foto.

Tip 5 : Zet het paard altijd een klein beetje schuin en niet recht naar je toe. Als het paard recht naar je toe staat lijkt het paard veel smaller, maar als je het paard helemaal van de zijkant fotografeert is dat ook niet altijd het meest gunstige voor het paard. Zorg er dus voor dat het paard een beetje schuin naar je toe staat, zodat je in ieder geval altijd 3 benen van het paard ziet voor het mooiste resultaat.

Hou het kort

Tip 6: Ga niet te lang door met fotograferen en houdt het paard in de gaten. Soms willen we ineens te veel van het paard, hij moet opeens op een andere plek stilstaan dan normaal én ook nog mooi kijken. De spanningsboog van een paard is ongeveer 10-15 minuten, daarna is de focus weg en moet je even iets anders met ze gaan doen. Mocht je dan nog geen mooie foto hebben probeer het daarna nog een keertje.

Camera niet noodzakelijk

‘Bovenstaande tips kun je uiteraard ook toepassen met je telefoon, mocht je geen camera hebben. Je krijgt wel een iets ander resultaat, maar dat hoeft niet per se verkeerd te zijn’, aldus Ryanne. ‘In fotografie werken we eigenlijk niet met goed of fout en dat is juist zo leuk eraan! Je mag je eigen creativiteit erop loslaten en maken wat jíj mooi vindt.’

 

 

 

 

Vorig artikelCDI Exloo: 67,1% voor Lisanne en Wirdmer in kür
Volgend artikelIBOP Nunspeet: 85,5 punten en Kroon voor Imke (Julius 486)