Tjalbert 460 vrij van dragerschap

In de sociale media circuleren lijsten van KFPS-hengsten met onjuiste informatie over dragerschap voor waterhoofd en dwerggroei. Deze onjuiste informatie betreft voor het grootste deel hengsten die niet meer in leven zijn en/of niet meer actief zijn in de fokkerij. In deze gevallen zal deze foutieve informatie niet direct tot problemen leiden al geeft het wel een verkeerd beeld over de verspreiding van de mutaties in de populatie.

Van één hengst die wel actief is in de fokkerij wordt eveneens onjuiste informatie verspreid: Tjalbert 460. Ten onrechte wordt deze in de VS gestationeerde Beart 411-zoon in de circulerende lijsten als drager van het dwerggen aangeduid. Voor de duidelijkheid, Tjalbert 460 is vrij van zowel het gen voor waterhoofd als dwerggroei.

Het KFPS betreurt dat er dergelijke onjuiste informatie wordt verspreid en adviseert de leden de officiële lijst te hanteren. Deze lijst is te vinden in de Hengsteninformatie (bijlage bij de Phryso van februari) of op de KFPS-website in het menu Fokkerij – fokwaarden/rapportages hengsten.

Vorig artikelYvonne Snieder: ‘Mesken’s Kyan kreeg meer ontspanning door Working Equitation’
Volgend artikelDoorstroming KFPS-inspectie