Twee maal Ster eerste premie: Elyte-Dame en Ester van de Marne

Ester van de Marne Ster (Jehannes 484 x Norbert 444) Foto: Karin Sevink

De locatiekeuring bij Stal de Mersken op vrijdag 24 juli leverde veertien Sterren op, waarvan twee Stermerries een eerste premie kregen van juryleden Jaap Boersma en Piet Bergsma. Jehannes 484 was met vijf Sternakomelingen hofleverancier.

Geen Voorlopig Kroon

De driejarigen eerste premie Stermerries Elyte-Dame Ster (Alwin 469 x Harmen 424) en Ester van de Marne Ster (Jehannes 484 x Norbert 444) imponeerden met hun soepele beweging, maar kwamen in correctheid van bouw tekort om verder door te stomen naar Voorlopig Kroon. Jury Jaap Boersma benadrukte dat voor een Sterverklaring de beweging nog wel kan compenseren, maar voor promotie naar Voorlopig Kroon moet het op alle fronten dik in orde zijn.
De rastypische Elyte-Dame van fokker, eigenaar Y. de Vries uit Drogeham heeft een sprekend hoofd en een fraaie zwarte kleur, ze mocht wat sterker in het middenstuk en wat correcter in voor- en achterbeen. Maar in beweging maakt ze veel indruk. Ze heeft een zuiver, actieve stap en een draf met een ruimend voorbeen en een krachtig achterbeengebruik. De halfbroer van Elyte-Dame, de vierjarige Alphyr Wâldman (Tsjalle 454) zit nog in de race voor het Centraal Onderzoek.

Elyte-Dame Ster (Alwin 469 x Harmen 424) Foto: Karin Sevink

De grootramige Ester van de Marne van fokker Douwe van Foeken uit Bolsward heeft een lange hals en een mooi front, haar stap is voldoende, maar mag wat krachtiger. In draf imponeert Ester -uit een andere lijntje dan de bekende Trees van de Marne Kroon Sport (Tsjalle 454)- geweldig: heel los, met veel veer, zweef en balans. De jury had echter wat bemerking op de afloop van haar voorbeen in de beweging.

Sterhengst maakt moeder Preferent

In de klasse met hengsten kreeg Dilan W. van Dedgum (Eise 489) met zijn fraaie front en soepele en krachtige draf het Sterpredicaat. De driejarige hengst van Johannes en Tiwina Bakker uit Dedgum is een zoon van Willie van Dedgum Kroon Sport (Olof 315), de halfzuster van Jehannes 484. Met het Sterpredicaat van Milan maakt hij zijn moeder Preferent, die daarmee de tweede Preferente dochter is van de flink gelauwerde Kroonjuweel Femke van Dedgum Ster Preferent Prestatie (Oepke 266).

Vorig artikelKFPS-FIRA Weekendtip: vijf clinics met top instructeurs en bijzondere Friese paarden
Volgend artikelLivestream locatiekeuring Stal Hestegaarden, Stal Spliethof en de veulenkeuring It Fryske Greidhynder – 25 juli