Twee merries alsnog Ster op herkeuring

Famcke B. Ster (Jehannes 484 x Onne 376) Foto: Johanna Faber

Twee driejarige merries Famcke B. (Jehannes 484 x Onne 376) en Eefke fan Sweagerfean (Epke 474 x Onne 376) slaagden er als enige in, hun eerder verworven keuringsresultaat te upgraden tijdens de herkeuring op 22 september.

Van derde naar tweede premie Ster

Famcke B. is gefokt en in eigendom van Abe Brandsma uit Witmarsum. De merrie straalt jeugd uit, heeft een edel hoofdje en is evenredig gebouwd. Ze stapte taktvast, sloot goed aan maar mocht wat meer lengte tonen. In draf plaatste de merrie het achterbeen met voldoende snelheid onder de massa en mocht hierbij nog wat meer oprichting tonen. Haar eerder verworven derde premie zette Famcke B. nu om in een Ster met tweede premie.
Ook Eefke fan Sweagerfean van Geale Beerda uit Kollumerzwaag is rassig en heeft een mooi edel hoofd. Ze heeft een mooie bovenlijn met een goed kruis. Ze mag ietsje opwaartser gebouwd, maar in stap was ze ruim en taktmatig en in draf toonde ze veel zweefmoment. Ook Eefke werd Ster met een tweede premie, nadat ze eerder niet geprimeerd kon worden.

Eefke fan Sweagerfean (Epke 474 x Onne 376) Foto: Johanna Faber

Discussiegeval

Alle andere, ter keuring aangeboden herkeuringspaarden bleven gelijk in hun oordeel. Lang werd er nog wel gediscussieerd over de Kroonmerrie Sinne van Stal Lagevoort (Beart 411 x Andries 415). Ze kreeg net als haar eerste beoordeling ook nu weer een eerste premie, maar ze kon volgens de jury niet model worden verklaard. Daarvoor is haar kruis net ietsje te hellend en in beweging zou men haar graag nog ietsje correcter zien.

Geen oranje rozetten

De reguliere keuring in Harich begon men met een viertal hengstveulens die tweede of derde premies bemachtigden. Alle merrieveulens kregen een tweede premies. Bij de driejarigen, oudere stamboekmerries en vier t/m zesjarige stermerries kon de jury geen Sterren, of eerste premies met doorverwijzingen kwijt.

Vorig artikelInzamelactie voor nieuw para-paard voor Saskia Meinema
Volgend artikelDroogte en gestrest gras: hoefbevangenheid ligt op de loer