Tweelingzussen Fleur en Fenne (14) rijden paarden uit de fokkerij van hun moeder

Foto: Ingrid Truijens

Het was best bijzonder tijdens de selectiewedstrijd van de Friesian Talent Cup in Lunteren eind november. De tweelingzusjes Fleur en Fenne Timmermans, 14 jaar, debuteerden in de competitie voor driejarige dressuurpaarden op twee nog jonge merries die hun moeder Armanda zelf heeft gefokt. ‘Het ging wel goed, maar het kon beter’, vertellen de zussen over hun debuut tijdens de FTC. ‘Het was best spannend, maar ook een hele leuke ervaring.’

Sport en fokkerij

Fleur reed Iva fan Veldzicht Ster (Omer 493) en tweelingzus Fenne reed op Imme fan Veldzicht Voorlopig Kroon (Alwin 469). Beide merries zijn gefokt door hun moeder Armanda die ongeveer vijf fokmerries heeft en met de stalnaam fan Veldzicht best wel succesvol is. De moeder van Iva is Tanja van de Mayhoeve Kroon Pref AA (Tsjalke 397), de moeder van Imme is Joukje fan ‘t Reidfjild Ster Pref AA (Dries 411), die de eerste bezichtiging ook de hengst Kai fan Veldzicht Ster(Alwin 469) leverde en een uitnodiging kreeg voor de tweede bezichtiging.

Van New Forest naar Fries paard

Alle merries uit de fokkerij van Fan Veldzicht worden aangehouden en dat biedt kansen voor de jongedames die zelf al jong begonnen met paardrijden. ‘Toen we vier jaar waren begonnen we op een mini-paardje.’ Echt rijden werd het pas toen ze op hun vijfde naar de manege gingen om het rijden echt onder de knie te krijgen. Op hun elfde kregen ze een eigen New Forest pony waar Fenne inmiddels mee in de Z1-dressuur rijdt. ‘Toen reden we ook de merries van onze moeder al wel’, geeft Fleur aan. De tweeling vindt het heel logisch dat ze al snel ook op de Friese paarden stapten. ‘Het zijn hele mooie paarden, met die lange manen en ze bewegen ook prachtig. We zijn echt fan van de Friese paarden.’ In eerste instantie kropen de dames op de rug van de oudere (fok)merries, maar al snel kregen ze ook de jonge merries in het vizier.

Zo hoog mogelijk in de sport

Eind 2020 kwamen Iva en Imme uit de opfok, werden zadelmak gemaakt en toen klommen Fenne en Fleur in het zadel. Daarbij zijn de merries afgelopen zomer ook naar de keuring geweest. ‘Ze werden beide Ster’, vertellen de zussen. Imme kreeg bovendien een eerste premie en op de Centrale Keuring werd ze voorlopig Kroon. De beide merries zijn bovendien drachtig van Auwert 514. ‘De fokkerij is echt voor onze moeder’, geven Fenne en Fleur aan. ‘Wij zitten er liever op.’

Voorbeelden genoeg

Ze proberen dan ook zoveel mogelijk te leren om hoog in de sport te komen. ‘Ooit nog eens met een mooie hengst’, geeft Fleur aan. ‘Of met een merrie, dat maakt mij niet uit’, vertelt Fenne terwijl ze zo amazones kunnen opnoemen die een voorbeeld voor hen zijn. ‘Hennie Roffel, Corina van den Bunt, Isabelle Vroomans en Demi van Nuys.’ En Sabine van de Loenhorst. ‘Die heeft ons geholpen voordat we de Friesian Talent Cup gingen rijden.’ Voor Fleur en Fenne is er dit jaar geen vervolg op de Friesian Talent Cup. Maar wellicht volgend jaar. ‘We hebben dan weer jonge merries uit de fokkerij. Een volle zus van Iva, Lieke fan Veldzicht (Omer 493) en een dochter van Sinke fan Veldzicht Ster Sport AA (Wolfert 467), Keet fan Veldzicht (Tjebbe 500), staan klaar voor de volgende ronde. Dan gaan we het gewoon weer proberen’, aldus de tweeling.

Foto: Ingrid Truijens
Vorig artikelWard en Aron winnen zowel enkel- als dubbelspan
Volgend artikelKFPS blijft werken aan aantrekkelijk maken keuringen en aanlegtesten