Twenter Danielle alita (Fonger 478) verrassende fokdagkampioen in Tolbert (met video)

Tevreden gezichten alom op de 42e fokdag van Fokvereniging Groningen Drenthe Combinatie. De verhuizing van het grasveld in Assen naar de zandbanen bij HJC Manege in Tolbert bleek een uitermate goede zet. Ook fokkers en paardeneigenaren konden de nieuwe locatie waarderen: de fokdag kende vijftig meer inzendingen dan vorig jaar. Een uitstekende bodem zorgde ervoor dat de paarden zich op hun best lieten zien. De grote hoofdbaan gaf ruim plaats aan de prima bezette tuigrubrieken. Door de harde wind waren sommige paarden wat onstuimig, maar daar werd door het jurycorps rekening mee gehouden.

Ulbran 502 domineert bij veulens

Er werden vijfenvijftig veulens gekeurd: bij de merrieveulens vielen acht eerste premies en bij de hengstveulens vijf. Zonen en dochters van Ulbrân 502 domineerden het veulenkampioenschap: Ulbrân 502 tekende voor het vaderschap van zes van de acht afgevaardigde veulens in de kampioensring.  Hij leverde dan ook het beste merrieveulen èn het beste hengstveulen, die opvielen door hun goede stap. Beiden komen uit de ‘v.d. Arebo Hoeve’-fokkerij van Rients Arends.

Twentermerries succesvol

De groep twentermerries bleek kwaliteitsvol met drie eerste premies. Het kopnummer Danielle alita (Fonger 478) van Gerrit Vos mocht misschien een mooier hoofd hebben, maar is sterk gebouwd en stapt en draaft met regelmaat en ruimte. Bij de driejarige merries konden over vijf rubrieken elf nieuwe stermerries worden bijgeschreven, waarvan één met een eerste premie: Alexia oet Oale Kloosterveen (Hessel 480) van Gerda en Roel Oldenburger. De harmonieus gebouwde Alexia beschikt over een aansprekende voorhand en overtuigde ook in beweging. In het kampioenschap van de drie jaar en oudere merries kreeg zij concurrentie van de oudere ster- en kroonmerries. De zeer luxe Maartje fan Bangazathe Ster Sport (Tsjalle 454) van Dick Reiding blonk uit in draf en leek een kandidate voor de kampioenstitel. Helaas bleek zij in de kampioensring niet rad waardoor zij niet kon deelnemen aan de eindstrijd. De zevenjarige Nynke R. van Dedgum Kroon Sport (Tsjalle 454), uit de lijn van Jehannes 484, behoorde ook tot de laatste vier. Mila fân Stal Bellefleur Kroon (Norbert 444) van Anke Hacquebord is een grootramige merrie die uitstekend kan stappen en als reservekampioen van de drie jaar en oudere merries werd aangewezen. Alexia oet Oale Kloosterveen mocht zich opstellen als kampioen.

Danielle alita met sprankeling in draf

Gerrit Vos zag zijn twenter Danielle alita in de titelstrijd rondstappen met de reservejeugdkampioen Emma van Diphoorn (Alwin 469) en de twee kampioenen van de drie jaar en oudere merries. Hij zegt: ‘Ik dacht dat ze voor een oudere merrie als kampioen zouden kiezen.’ Maar dat deed de jury onder leiding van Louise Hompe dit keer niet. De jonge Fonger 478-dochter Danielle alita  hield de sprankeling in haar draf langer vol dan de driejarige Alexia oet Oale Kloosterveen die aan het eind van de dag wat vermoeid begon te raken. ‘Een belofte voor de toekomst,’ aldus Louise Hompe.

 

Beste merrieveulen
Klaske Kune v.d. Arebo Hoeve (Ulbrân 502 x Nykle 309)
Fokker/eigenaar: R. Arends (Beilen)

Beste hengstveulen
Jurre v.d. Arebo Hoeve (Ulbrân 502 x Epke 474)
Fokker/eigenaar: R. Arends (Beilen)

Jeugdkampioen en fokdagkampioen
Danielle alita (Fonger 478 x Sape 381)
Fokker/eigenaar: Breeding Farm Snavelhof BV, G. Vos, (Zuidwolde)

Reserve jeugdkampioen
Emma van Diphoorn (Alwin 469 x Sierk 326)
Fokker/eigenaar: fam. Ensing (Diphoorn)

Kampioen drie jaar en oudere merries en reserve fokdagkampioen
Alexia Oet Oale Kloosterveen (Hessel 480 x Beart 411)
Fokker/eigenaar: G. Oldenburger-Wessels (Hooghalen)

Reserve kampioen drie jaar en oudere merries
Mila fân Stal Bellefleur Kroon (Norbert 444 x Felle 422)
Fokker: W.H. Derksen
Eigenaar: mw. A. Hacquebord

Tekst: Ageeth van der Lee
Video: Adrian Meindersma

 

Vorig artikelTwee nieuwe Kroonmerries na IBOP in Wergea
Volgend artikelNog meer tuigkampioenen bekend