Twenter Feike (Meinte 490) maakt feestje in Ambt Delden compleet (met video)

Fokdagkampioen in Ambt Delden Feike van de zwarte Marie (Meinte 490) Foto: Ingrid Truijens

Het was feest in Ambt Delden waar fokvereniging Twente Achterhoek 14 augustus het twintigjarig jubileum van de fokdag vierde. Alles werkte mee: het was prachtig keuringsweer, het publiek en jury  goedgemutst en, het allerbelangrijkste, de kwaliteit van de paarden was top. Bijna de helft van de gekeurde driejarige merries werd Ster, waarvan zes met een eerste premie. Drie rubrieken oudere stermerries leverde elf uitnodigingen voor de Centrale Keuring op. De groep Kroonmerries bleek fenomenaal: alle acht Kroonmerries mogen naar Drachten in september. Bij een verjaardag horen cadeautjes: van de organisatie mochten alle merries met een oranje lint naar de kampioenskeuring. Voor de vier jaar en oudere merries betekende dit dat er negentien prachtige merries in de baan liepen. Wat een weelde voor de nog jonge fokvereniging.

Jeugdkampioen

‘De kampioen van de driejarige merries is misschien niet het meest luxe paard, maar wel de merrie die het best draaft, met veel balans en lichaamsgebruik,’ zei jury Harrie Draaijer over Bo van ’t Lansink (Hessel 480) van Marinus Loman en Carla Nijdam. Het reservekampioenschap bij de driejarige merries ging naar Amber van de zwarte Marie (Onne 376). Amber is het eerste zelf gefokte veulen van de Duitse Antonia Derksen. Zij had nog een ijzer in het vuur in de kampioensring: twenter Feike van de zwarte Marie (Meinte 490). Feike was jeugdkampioen geworden door haar jeugduitstraling, heel beste stap en vlijtige draf.

Royale stap

De jury maakte een eerste selectie bij de negentien vier jaar en oudere Ster- en Kroonmerries op basis van type en stap. Een schier onmogelijke taak met zoveel goede merries. Na een rondje draf bleven Victoria van Zomerstaete Ster (Norbert 444) en Moraine van Bedem Kroon (Beart 411) over als respectievelijk reservekampioen en kampioen van de oudere merries. ‘We hebben voor de Kroonmerrie gekozen om haar zeer royale stap,’ motiveerde Piet Bergsma de keuze.

Toekomst Friese paard

Met zoveel uitstekende oudere merries op de keuring, ligt het niet in de lijn der verwachting dat een twenter er met de overwinning vandoor gaat. ‘De keus is ook een kwestie van: waar willen we heen met het Friese paard?,’ aldus Bergsma,’het twenter is jeugdig, kan goed stappen en beschikt over een sterk achterbeen.’ Meinte 490-dochter Feike van de zwarte Marie werd gehuldigd als dagkampioen. De driejarige Bo van ’t Lansink draafde zeer beheerst naar het reserve dagkampioenschap.

 

 

 

Beste merrieveulen

La Lique van de Meikade (Jehannes 484 x Pier 448)

Fokker/eigenaar: W.E. Lokhorst (Ederveen)

 

Beste hengstveulen

Juul van de Meikade (Tymen 503 x Pier 448)

Fokker/eigenaar: mw. A. Bloemendal (Lunteren)

 

Jeugdkampioen en algeheel dagkampioen

Feike van de zwarte Marie (Meinte 490 x Goffert 369)

Fokker/eigenaar: Antonia Derksen (Feldatal, Dtsl.)

 

Reservejeugdkampioen

Dina (Nane 492 x Beart 411)

Fokker: A. Leijendekker (Witmarsum)
Eigenaar: W.E. Lokhorst (Ederveen)

 

Kampioen driejarige merries en algeheel reserve dagkampioen

Bo van ’t Lansink (Hessel 480 x Maiko 373)

Fokker/eigenaar: M.H. Loman (Zwiggelte)

 

Reservekampioen driejarige merries

Amber van de zwarte Marie (Onne 376 x Stendert 447)

Fokker/eigenaar: Antonia Derksen (Feldatal, Dtsl.)

 

Kampioen vier jaar en oudere merries

Moraine van Bedem Kroon (Beart 411 x Feitse 293)

Fokker/eigenaar: C. van de Belt (Dedemsvaart)

Reservekampioen vier jaar en oudere merries

Victoria van Zomerstaete Ster (Norbert 444 x Onne 376)

Fokker/eigenaar: Zomerstaete B.V./L .Flier (Barendrecht)

 

Vorig artikelPavo Fryso Bokaal: Middenbeemster levert zestien halve finalisten dressuur, Tolbert twee finalisten voor tuigen
Volgend artikelProgramma Centrale Keuring: 11-12-13-14 september FCD Drachten