Twenter Nine fan ’t Reidfjild (Tiede 501) jeugdkampioen èn fokdagkampioen in Ambt Delden

Algeheel kampioen en Jeugdkampioen van de fokdag in Ambt Delden: twenter Nine fan 't Reidfjild (Tiede 501 x Take 455) met eigenaren Joey en Daniël Lems van Stoeterij Galloper en voorbrenger Edwin Gorter (Foto: Ingrid Truijens)

De tweejarige Nine fan ’t Reidfjild (Tiede 501) kwam naar de fokdag in Ambt Delden om haar Jeugdtitel te verdedigen maar de jonge merrie deed nog veel meer: de moderne, prachtig gebouwde Nine werd niet alleen voor de tweede keer op rij Jeugdkampioen, ze veroverde ook het algeheel fokdagkampioenschap van Oost Nederland. De driejarige Jiva v/d Keppelse Staart Ster (Meinte 490) was de reservekampioen.

Nine jeugdkampioen

De fokdag van fokvereniging Oost-Nederland begon een uur vroeger om de ergste warmte op negen augustus voor te zijn. Besloten was om geen pauze met een showblok te organiseren, maar om de kampioenskeuring direct na de rubrieken te starten. Twenter Nine fan ’t Reidfjild (Tiede 501 x Take 455) maakte vorig jaar al indruk met haar moderne opdruk, uitstekende stap en fraaie bergop bewogen draf. Dit jaar loste de jonge merrie, gefokt door L. Wiersma en in eigendom van Stoeterij Galloper, de belofte in door zich weer enorm sterk te laten zien, ook toen de temperatuur in de ring steeg. Jeugdkampioen Nine liep mooi op eigen benen en heeft geen ondersteuning nodig om tot een technisch verfijnde draf te komen. De Tiede 501-dochter bezit volgens de jury alle kwaliteiten voor een fokdagkampioen. In de ochtenduren was er in de rubriek twenters nog een eerste premie te bewonderen: voor de hoogbenige, langgelijnde Maaike van ’t Kempke (Tymen 503 x Jense 432) van Martin Vrieze die werd aangewezen als de reserve jeugdkampioen.

Kampioen bij de driejarigen: Jiva v/d Keppelse Staart Ster (Meinte 490 x Onne 376) met fokkers Sander en Brigitte Putman en voorbrenger Arie van Wijhe (Foto: Ingrid Truijens)

Driejarigen Lobke en Jiva met eerste premie

Over vijf rubrieken driejarige merries werden twaalf merries met een Ster tweede premie in het stamboek opgenomen. De twee merries die werden gewaardeerd met een eerste premie mochten ook onderling de kampioenstitels verdelen. Juryvoorzitter Piet Bergsma gaf aan dat dat desondanks geen gemakkelijke klus was: de merries waren aan elkaar gewaagd. De één, Lobke fan der Byl (Alwin 469 x Doaitsen 420) van eigenaar Willem Lokhorst, gefokt door de familie Van der Bijl, staat goed in het type en heeft veel rasuitstraling. De juryleden hadden een bemerking op de correctheid van de stap van Lobke, maar haar uitstekende testresultaten, twee keer 84 punten in de ABFP, en de beste draf namen de twijfels om haar een 1e premie toe te kennen weg. De ander, Jiva v/d Keppelse Staart (Miente 490 x Onne 376) van Sander Putman, is iets neerwaarts gebouwd maar stapte heel goed en liet een sterk achterbeen zien in draf. ‘Beweging staat voorop,’ aldus Bergsma die de merrie met de zuiverste stap, Jiva in dit geval, aanwees als kampioen van de Koninginnenrubriek en uiteindelijk als reserve fokdagkampioen.

Reserve kampioen bij de driejarigen: Lobke fan der Byl Ster AAA (Alwin 469 x Doaitsen 420) met fokker van der Bijl en eigenaar Willem Lokhorst en voorbrenger Edwin Gorter (Foto: Ingrid Truijens)

Verrassende stamboekmerrie

Bij de stamboekmerries was het koppaard een verrassing: de zesjarige Bibi van der Vaart (Bartele 472) van mevrouw Van der Vaart stapte vlot naar een eerste premie. De aansprekende Bibi is een dochter van de oud-fokdagkampioen van Oldeholtpade Mencia P. Model AAA (Folkert 353) uit de fokkerij van Annius Pen en heeft dit jaar een geregistreerde nakomeling: Viktoria Louise van der Vaart (Waander 512).

4-6 jarige stermerries

De vijfjarige Eelkje van Zorg en Genot Ster (Alwin 469 x Onne 376) van fokker Sweere kreeg een uitnodiging voor de Centrale Keuring, net als de zesjarige Byp van ’t Lansink Ster AAA (Alwin 469), door Rinus Loman en Carla Nijdam gefokt uit de oud fokdagkampioen Wyp van ’t Lansink Model Sport Preferent Prestatie AAA (Beart 411). Haar prachtige statuur en schwung in beweging leverde Byp van ’t Lansink het reservekampioenschap bij de vier jaar en oudere merries op.

Sterke rubriek Kroonmerries

Het kampioenschap bij de vier jaar en oudere merries ging naar een Kroonmerrie, en opnieuw een Alwin 469-dochter,: Wolkje van de Zunne Kroon AA (Alwin 469 x Loadewyk 431) van Henny en Marijke Vloedgraven die de volle zus van Tiede 501 overnamen van fokker Johan Onderdijk. Wolkje straalt veel luxe uit en toonde techniek in draf. De rubriek Kroonmerries was sowieso een sterke groep want vier gekeurde merries kregen een uitnodiging voor de Centrale Keuring. Naast Wolkje lag er ook een CK-ticket klaar voor Victoria van Zomerstaete Kroon Sport A (Norbert 444 x Onne 376) van Zomerstaete B.V., Xalvador fan Lutke Peinjum Kroon AAA (Hessel 480 x Jasper 366) van Arno Thomassen, uit de fokkerij van Nanne Osinga en tot slot Imke v.h. Vechtdal Hoeve Kroon AA (Felle 422 x Sape 381) van de familie Kloppenberg.

Kampioen bij de vier jaar en oudere merries: Wolkje van de Zunne Kroon AA (Alwin 469 x Loadewyk 431), gefokt door Johan Onderdijk en hier met de eigenaren Henny en Marijke Vloedgraven van Friesenstal Fan HMV, voorbrenger Edwin Gorter (Foto: Ingrid Truijens)

Veulens met schakelend vermogen

Twee luxe hoogbenige hengstveulens Talent van ‘ T Hoge Meinen (Waander 512 x Onne 376) van mv. S. Hijink-Wielens  en Tygo fan Klein Weulink (Jouwe 485 x Fabe 348) van Henk Blom maakten het de juryleden in de kampioensring erg moeilijk. Het vermogen tot schakelend vermogen gaf de doorslag: daarin was kampioen van de hengstveulens Tygo fan Klein Weulink net even beter.

Kampioen hengstveulens: Tygo fan Klein Weulink (Jouwe 485 x Fabe 348) met fokker Henk Blom (foto: Ingrid Truijens)

Ook bij het kampioenschap van de merrieveulens keken de juryleden naar welk van de twee eerste premie dametjes het best kon schakelen in draf.  Dat bleek kampioen van de merrieveulens Thirza fan Meulunteren (Matthys 504 x Felle 422) van Arno Thomassen te zijn die daarmee Vien van de Meikade (Foeke 520 x Pier 448) van Willem Lokhorst en Alice Bloemendal naar de tweede plek verwees.

Kampioen merrieveulens: Thirza fan Meulunteren (Matthys 504 x Felle 422) met Arno Thomassen en voorbrenger Korné van het Goor (Foto: Ingrid Truijens)

Klik hier voor de volledige uitslag.

Vorig artikelVoorbereidingen Centrale Keuring: box reserveren, welke paarden aanmelden en promotiemogelijkheden
Volgend artikelFokvereniging It Fryske Hynder herdenkt het echtpaar Jorritsma met ‘Echtpear Jorritsma Priis’