Typisch Fries?

Foto: Ellen Franke

Dierenarts Gerrit Kampman ziet in de praktijk regelmatig Friese paarden met doorgezakte kogels. Hij zegt: ‘Er kwam een Friese merrie op consult met een forse kreupelheid. Het ging om een al wat oudere merrie die regelmatig voor de wagen liep en bovendien al een aantal veulens had gekregen. Deze merrie toonde een klinisch beeld van zwelling rondom de achillespees, doorgezakte kogels en extreem rechte stand van de achterbenen’.

Kreupelheid

Dit klinisch beeld uit zich in sommige gevallen als een acuut probleem maar ontwikkelt zich vaker meer geleidelijk met kreupelheid als gevolg, zoals ook bij deze merrie. Bij zwelling rondom de achillespees, doen vaak meerdere structuren van de weke delen rondom de sprong mee. Het spronggewricht zelf is niet overvuld maar de zwelling komt vanuit de weke delen rondom de sprong, peesschede van de achillespees en bijvoorbeeld de tussenpees zelf welke net onder de sprong aanhecht. Wat de zwelling veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met hormonale veranderingen tijdens de dracht. Tijdens de dracht wordt namelijk onder andere het hormoon relaxine aangemaakt.

Invloed van relaxine

‘Relaxine is met name belangrijk tijdens de latere fase in de dracht waarbij het zorgt voor de relaxatie en verslappen van de ligamenten rondom de bekken ter voorbereiding op het veulenen. Echter zorgt relaxine ook in de rest van het lichaam voor toenemende verslapping van spieren, pezen en ligamenten. Dit zou dus ook invloed kunnen hebben op de ligamenten, ondersteuningsbanden en peesweefsel rondom het spronggewricht en hier zorgen voor verminderde trekkracht van de weke delen. Het paard zakt dan letterlijk door haar ophangbanden. De aandoening is progressief; de kogel zal, naarmate de merrie ouder wordt, steeds verder naar beneden bewegen. Therapie bestaat uit aangepast beslag en systemische ondersteuning met pijnstilling alsmede ontstekingsremmers. Deze aandoening komt ook wel bij andere rassen voor, maar we zien het helaas veel vaker bij het Friese ras,’ stelt Kampman.

Lees het volledige praktijkverhaal in Phryso juli.

drs. Gerrit Kampman is sinds 2006 werkzaam bij Dierenkliniek Den Ham
Vorig artikelInternationaal Grand Prix debuut Lisanne Veenje en Friesen Exclusiv Wirdmer
Volgend artikelFriesland bijt spits af met regiokampioenschappen