Udo de Haan voor vierde keer overall outdoor menkampioen

Outdoor menkampioen 2023: Udo de Haan met Its fan de Kressers (Hessel 480). Foto: Johanna Faber

Udo de Haan is op woensdag 9 augustus met Its fan de Kressers (Hessel 480 x Bartele 472) dé outdoor menkampioen geworden van de Horses2fly KFPS sportcompetitie mennen. Ze werden ongeslagen kampioen in de klasse Z. Udo en Its – in eigendom van Susan de Graaf en Wim Brethouwer – waren vorig jaar kampioen in de klasse M en de combinatie zal komende week op de Hippiade in Ermelo voor een hoge klassering gaan.

Vier overtuigende kampioenen

Die ongeslagen status van Udo en Its verdienden nog drie menners in deze sportieve en gezellige competitie die in Tolbert een prachtige finalemiddag kende. Marrit de Vries werd met Ieteke Jildau fan Sparjeburd Ster (Elias 494) ongeslagen kampioen in de B. In de L waren Karin Vermeulen met Bente (Wolfert 467) de koplopers en ook Ria Hettinga haalde met haar Allure (Tsjalle 454) de volle mep aan punten in de ZZ en werd daar kampioen. Uiteindelijk was het hoogste percentage in de finaleproeven doorslaggevend en daar scoorden Its en Udo net iets hoger.
Het is voor Udo de Haan de vierde keer dat hij de hoogste podiumplek bereikt bij het outdoor menkampioenschap. Vier keer kampioen, met vier verschillende paarden. Maar nog nooit was het winnen van de prachtige menbokaal zo spannend als dit jaar.

B: Marrit en Ieteke Jildau ongeslagen

In de klasse B had Marrit de Vries met Ieteke Jildau fan Sparjeburd Ster (Elias 494 x Norbert 444) de beste papieren voor de overwinning en die positie wisten ze te behouden. In de wintercompetitie werden ze reservekampioen in de B en Marrit (vooral ook enthousiast amazone) en Ieteke kregen de smaak helemaal te pakken van het mennen, waarbij de merrie dit jaar ook nog een veulen van Waander 512 op de wereld zette. Als reservekampioen in de B mochten Jean-Pierre Jacobs en Hayko fan ‘e Ypehoeve Ster (Take 455 x Haitse 425) zich opstellen. Ze kregen een paar punten meer dan de derde plek die werd ingenomen door Annemart Ferwerda met Elske t.W. (Markus 491 x Beart 411). Annemart won daarmee wel de familiecompetitie, haar vader eindigde in de Z-finale op de vierde plek met familiepaard Elske.

L: ontknoping in de finale

De klasse L kende voor de finale niet een uitgelezen favoriet. Met de winst in de beide finaleproeven (die voor 40% meetelden) was het Udo de Haan die met Jolene S.A. (Markus 491 x Beart 411) won. Jolene is vier jaar en mag zich komende week gaan melden op de Hippiade voor het Nederlands kampioenschap mennen. De merrie van Angie en Anja Vanderper is een halfzus van de eerdere competitiewinnaar Vita S.A. die ook door Udo naar de grote menoverwinning werd gereden, net als Ciara S.R. en afgelopen jaar Yersie C.
Reservekampioen in de L werden Vic van Eijk met Kado – stamboeknaam Jantina H – (Mewes 438). Vic is met 15 jaar de jongste deelnemer in de finale, Kado is het paard van haar moeder. Vic haar paard heeft een peesblessure en zo is ze aan het mennen geslagen. Haar paard is weer aan de beterende hand en daar is ook haar moeder blij mee: zij krijgt haar Kado weer terug.
Karin Hoekstra was al heel trots dat ze in de finale mocht meerijden en won in de klasse L het brons met Anneke van de Neel (Bente 412 x Beart 411).

M:dromen over tweespan van Bente en Ieteke

Overtuigend kampioen werd ook Karin Vermeulen met Bente (Wolfert 467 x Andries 415) die met 700 punten alle te behalen punten binnenhaalde. De volgende uitdaging voor Karin én de winnares in de B Marrit de Vries zal zijn hun beide merries in het tweespan te zetten. Dat zou Inge Hens toejuichen. Zij kwam als enige met een dubbelspan in de baan en kreeg alom waardering.
Het zilver in de klasse M was voor Jeanet van der Ark met Rinse P.J. (Thorben 466). Rinse heeft zijn predicaat Sport in tuigen en in de dressuur. Het doel is om ook Sport in het mennen te worden zodat Rinse Sport Elite in drie disciplines is.
Als derde in het kampioenschap in de M werd Cees de Haan met Jouk fan ‘e Sylhoanne (Tymen 503 x Ielke) opgesteld. Jouk is een vierjarige die Cees zelf heeft gefokt, nog in eigendom heeft en heeft opgeleid in het mennen. Alleen voor deze prachtige prestatie verdienen ze al een mooie podiumplek.

Z: mooie klassering voor Wilma en Angela

In de klasse Z was het zilver, na de overwinning van Udo, het hoogst haalbare voor Wilma Reijenga en Jonas van de Miedweg (Maurits 437 x Tsjerk 328). De combinatie heeft al een lange lijst met fraaie prestaties: mencompetitie kampioen in de B, in de L en in de M. Nu mennen ze in de Z en loopt Jonas ook onder het zadel in de M2. ‘Een echte alleskunner’, geeft Wilma aan.
Angela Hoekman werd derde met Wieke fan Buma (Alwin 469 x Onne 376), de merrie is van Alie Buma en twee jaar geleden werden Angela en Wieke kampioen in de L.

ZZ: maximaal aantal punten voor Ria en Allure

In het ZZ kwamen Ria Hettinga en Stal Hettinga’s Allure (Tsjalle 454 x Brend 413) als favoriet aan de start met allemaal eerste plaatsen in de voorrondes. Dat wisten ze in de finaleproeven vast te houden en zo kregen ze het kampioenslint omgehangen. Het reserve kampioenschap was voor Pieter Okkema met Gjalt (Bene 476) die zich naast het mennen ook in het tuigen goed laat zien.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Vorig artikelTwenter Sannie (Ulbrân 502) wint bij Groningen-Drenthe Combinatie van moeder Berber
Volgend artikelLeslie Agricola pakt opnieuw de kampioenstitel damesklasse