Udo de Haan wint Bronzen Menner, nu met Ciara S.R. (Alwin 469)

Winnaar van de bronzen menner: Ciara S.R. (Alwin 469) met menner Udo de Haan en familie Vanderper. (Foto: Johanna Faber)

Hij had ‘m ’s middags keurig meegenomen naar Tolbert: het beeld van de Bronzen Menner. Aan het eind van de dag mocht Udo de Haan – tegen zijn eigen verwachting in – weer meer naar huis nemen. Twee jaar geleden was het nog met Kroonmerrie Vita S.A. Sport AAA (Norbert 444), dit jaar haalde hij met Ciara S.R. Voorlopig Kroon (Alwin 469 x Doaitsen 420) – net als Vita in eigendom van de familie Vanderper – het allround kampioenschap in de Horses2fly KFPS Sportcompetitie. De pas vijfjarige Ciara, gefokt door Sjoerd Ruiter uit Nijbeets, gaat een dag na haar kampioenschap – en inmiddels drachtig van Markus 491 terug naar België, inclusief Bronzen Menner.

Finale met 24 combinaties

Na vier selectiewedstrijden kwam er een finalelijst tot stand met 24 combinaties. Aan het einde van de zaterdagavond 14 augustus was de allround best scorende menner Udo die van voorzitter Johan Hielkema het wisselbeeld kreeg uitgereikt. Udo kwam met Ciara uit in de allerhoogste klasse, de ZZ. Die was gecombineerd met de Z. Liesbeth van der Wal-Haanstra wist met Rykman (Wimer 461) de tweede prijs in de wacht te slepen, een mooie oefening voor de Hippiade waar Liesbeth zich met Rykman – die ze zelf als driejarige heeft gekocht en opgeleid – ook mag presenteren. Het brons in de zwaarste klasse was voor Abe Brandsma, ook al met een eigen fokproduct: Tsjalda B Ster Sport AA (Alwin 469). De Hippiade kampioen onder het zadel werd voor de vijftiende keer door Abe ingespannen voor een wedstrijd.

Klasse B gewonnen door Rianne en Doudzen

In de klasse B kwamen vijf combinaties aan de start in de finale. Rianne Piek met haar in de menbaan ervaren Doudzen Hester H Ster Sport (Meinse 439) wist de hoofdprijs in ontvangst te nemen, ondanks dat ze nog maar kort een combinatie vormen. Karin Vermeulen maakte met de vijfjarige Bente (Wolfert 467 x Andries 415) haar debuut dit jaar in de sport en eindigde op de tweede plaats in de B. Bente komt uit een succesvolle mennersfamilie, haar moeder is Yfke van Hesens Ster (Andries 415) die in 2019 de Tinnen Menner voor de allround indoor kampioen mennen won. De bronzen plek was voor Radboud Kulsdom en Bernardus LW (Jehannes 484 x Gjalt 426) die met een fraai front indruk maakte. De mooie hengst zal binnenkort in quarantaine gaan bij Horses2fly om naar Mexico te verhuizen, maar gelukkig vond de nieuwe eigenaar Paul Steven Craft het mooi dat Radboud en Bernardus deze finale nog konden rijden.

Scoren met eigen fok

Met 11 combinaties was de strijd in de finale in de klasse L het heftigst. Angela Hoekman had aan het eind van de avond de beste papieren. Met Wieke fan Buma (Alwin 469 x Onne) reed ze een sterke finaleproef (die voor 40% in het eindresultaat meetelde). Ria Hettinga maakte indruk met haar hengst Stal Hettinga’s Allure (Tsjalle 454). Ook Helga Flapper imponeerde met haar eigen gefokte Hitske fan ‘e Wigêri Ster AAA (Jisse 433) die geweldig veel balans liet zien, maar in de finale moest Helga haar dochter voor laten gaan. De zilveren medaille was namelijk voor Berber van der Veer en Fieke fan ‘e Wigêri (Thorben 466 x Heinse 354), die gefokt is door haar oma en in eigendom van haar ouders Eelke en Helga. De moeder van Fieke was ook al succesvol in de menring in de ZZ. Berber heeft Fieke zelf opgeleid en en dat maakt het resultaat van deze finale extra bijzonder. De derde plaats in de klasse L was voor Elzelien Renssen die met haar eigengefokte zevenjarige Veere fan Wylgster Pragt Ster Sport AAA (Wybren 464) een prima finale reed en daarmee brons verdiende.

Ria en Cea kampioen in de klasse M

In de M-dressuur verschenen vijf menners aan de start, waarbij de top flink aan elkaar gewaagd was. In de voorrondes tekende zich al een hevige strijd af. Renate Roling met Oukje fan it Hiem Ster Sport Elite AA (Tsjalle 454 x Beart 411) werden tweede. Samen met zus Laura leidde ze de merrie zelf op. ‘Een merrie met een hele goede instelling’, aldus de zussen die de merrie drachtig hebben van Nane 492 en volgend jaar een (embryo)veulen verwachten in combinatie met Ulbrân 502. Kampioen werd Ria Hettinga met Cea fan Stal Redia Ster AA (Beart 411) gefokt en in eigendom van Bennie en Loes Dijkstra. Cea komt dit jaar voor het eerste in de M uit en wist zich in korte tijd in de kop van de klassementen te rijden. Het brons in deze klasse ging naar Cees de Haan die met Zweltsje fan Marksate Ster (Tsjalle 454).

Klik hier voor de einduitslag.

Vorig artikelEnter Mokkeltsje fan de Mersken (Ulbrân 502) eist fokdagtitel Groningen Drenthe Combinatie op
Volgend artikelTwee keer winst voor Augustinus Hoekstra