Uniformering jury: op naar het keuringsseizoen 2022

Het jurycorps van het KFPS is op zaterdag 26 februari bij elkaar gekomen bij Het Swarte Paert in Hemrik voor een uniformeringsbijeenkomst. Arie Hamoen begeleidde de dag die dient als voorbereiding op het keuringsseizoen 2022.

Foto van het paard

De ochtend werd gebruikt om een aantal paarden lineair te scoren, onder regie van Arie Hamoen. Er kwamen verschillende paarden in de baan: van stamboek- tot Modelmerries, van 2,5 tot en met 17-jarige paarden. Hamoen begeleidde de juryleden om consensus te krijgen over de manier van keuren en wist de juryleden te prikkelen. Met het lineair scoren maak je als het ware een ‘foto van het paard’, vatte hij samen.
De inmiddels gepensioneerde Arie Hamoen was jarenlang hoofdinspecteur bij het stamboek voor koeien en hij stond aan de wieg van het lineair scoren bij paarden. Daarmee is hij dé autoriteit in lineair scoren en de aangewezen persoon om de praktische invulling van deze jurydag te verzorgen. ‘Jureren blijft mensenwerk’, geeft manager keuringszaken Greetje Swart aan. ‘Zo’n uniformering aan het begin van het seizoen is belangrijk om het keuren op één lijn te krijgen.’

Discussie veulens en hoeven

In de middag werd er in groepjes gediscussieerd over verschillende stellingen, waarbij de juryleden met elkaar in overleg gingen. Zo werd rondom het beoordelen van de veulens doorgenomen welke verschillen er zijn in beweging bij een eerste of tweede premie veulen. Hierover waren de inzichten verschillend, zodat dit onderwerp nog verder uitgewerkt gaat worden. Bij een eventuele kreupelheid wordt het veulen niet gekeurd, zo luidde de eenduidige mening. Dit zal als aanpassing meegenomen worden in het fok- en selectiebeleid van het KFPS. Ook ongelijkheid in de hoeven kwam aan de orde. Bij teveel ongelijkheid zal het paard niet opgenomen worden in het stamboek, zo kwam ook uit het juryoverleg. In Phryso april volgt een artikel met meer informatie over het keuringsseizoen 2022.

Vorig artikelEen gouden weekend voor Debby en Drys
Volgend artikel14 selectiewedstrijden voor Alrako dressuurkampioenschap