Videobeoordeling voor buitenlandse Friese paarden

De juryleden van het KFPS zullen dit jaar niet in het vliegtuig stappen om buitenlandse paarden te keuren. Het alternatief voor leden van het stamboek in het buitenland is een videobeoordeling van de veulenboekmerries om zich op deze manier toch in het stamboek te laten opnemen.

Geen keuring in Amerika, Mexico en Zuid-Afrika

De inspectie en het bestuur vindt het niet verantwoord om juryleden met de huidige stand van zaken rondom Covid-19 met het vliegtuig te laten reizen. Landen in de EU alsook daarbuiten die eigenlijk alleen te bereizen zijn via het vliegtuig kunnen niet bezocht worden voor de keuring. Daarmee gaan keuringen die gepland stonden naar Amerika, Mexico en Zuid-Afrika helaas niet door. EU landen die verantwoord met de auto te bereiken zijn zullen wel doorgaan. Dat geldt ook voor Groot Brittanie waar de boot/trein uitkomst biedt.

Protocol in de maak

Om toch enigszins in de behoefte te voorzien veulenboekmerries op te nemen in het stamboek heeft het KFPS een alternatief bedacht in de vorm van videoboordelingen. Deze merries krijgen geen premie of predicaat, maar kunnen wel opgenomen worden in het stamboek. Op deze manier wil het KFPS haar buitenlandse leden een alternatief bieden om de fokkerij in hun land op gang te houden. Aan een protocol waaraan de video’s moeten voldoen, wordt gewerkt.

Vorig artikelBlog Ester: werken aan veulen nummer 13
Volgend artikelAnnemarieke houdt haar Friese merries in Paddock Paradise: ‘ze zijn gezonder en fitter’