Vier eerste premies bij Stal Fan de Kadyk

Van links naar rechts: Rixt Leanna Z. Kroon AA (Reinder 452), Dina Ster (Nane 492), Tillie fan de Kadyk Ster (Tsjalle 454) en Yinthe K. Ster (Felle 422) Foto: Ingrid Truijens

De driejarige Dina (Nane 492 x Beart 411) was in 2017 kampioen van de merrieveulens op de Centrale Keuring en elk jaar daarna kreeg zij een eerste premie op de keuring. Dit jaar bleek geen uitzondering: juryleden Sabien Zwaga en Piet Bergsma zagen in de catalogusnummer 13 van de locatiekeuring bij Stal Fan de Kadyk op 22 augustus een jeugdige, modern gebouwde merrie die zeer vlijtig stapt en sterk draaft. De bewegingsafloop van het voorbeen en bemerkingen in bouw verhinderden echter promotie naar Voorlopig Kroon. Dina werd gefokt door A. Leijendekker en is in handen van Willem Lokhorst.

Sterke Beart 411-dochters

Bij de overige nieuwe tweede premie Stermerries bleek de invloed van de Preferente Beart 411 weer onveranderd groot. Zijn driejarige dochters Diva M. van de Sprong en Dagmar van ’t Soeskeshof komen beiden uit een combinatie met Norbert 444. Beide merries overtuigden vooral in beweging. De vijfjarige stamboekmerrie Winde ut de Weeren AA (Beart 411 x Brandus 345) had al een test onder het zadel van 81 punten afgelegd. Deze test werd meegenomen in de beslissing om haar Ster te verklaren met een tweede premie. De driejarige Estee A. v.d. Sprong, opnieuw uit de fokkerij van de familie Van Kempen, heeft als vader Meinte 490, zoon van Beart 411, en een Onne 376-moeder. Alwin 469 tekent voor het vaderschap van de hoogbenige Foebee D’Ambène (mv. Sape 381) en de met veel afdruk dravende Femia fan Sweach van mts. Postma. Femia bezorgde haar moeder Murkje Br. Ster (Folkert 353) het Preferentschap waarmee Femia nu vijf Preferente merries op rij in haar moederlijn uit stam 102 heeft. De trotse en met veel veer stappende Famke van de Winette Hoeve (Hessel 480 x Jasper 366) was de laatste driejarige die als ster tweede premie in het stamboek werd opgenomen.

Oudere Stermerries

Twee Stermerries mochten zich met een eerste premie melden voor een tweede bezichtiging. De 1.69 grote Tillie fan de Kadyk Ster (Tsjalle 454 x Jasper 366) van H. de Boer heeft een aansprekende voorhand en veel behang. Tillie stapt uitstekend en draaft met veel power door de baan. In de tweede ronde kon Tillie haar sterke draf niet herhalen waardoor zij niet Voorlopig Kroon werd. De door mts. Kamminga gefokte Yinthe K. Ster (Felle 422 x Leffert 306) van H. Meerding is sierlijk belijnd en stapt met veel lenigheid. Ook Yinthe kon de juryleden in draf niet voldoende overtuigen en bleef eerste premie Ster.

Fokdagkampioen

Afgelopen juli reed amazone Fleur van Kempen de zevenjarige Rixt Leanna Z. (Reinder 452 x Doaitsen 420) naar 80 punten en het definitieve Kroonpredicaat. Fleur deelt het eigendom van Rixt Leanne met Sabrina Yago van Elevage les frisons D’ambene. De door A.H. van der Zee gefokte merrie was in 2016 fokdagkampioen van Ta it Bihâld. De rassige Rixt Leanna presenteerde zich prima maar komt op alle onderdelen volgens de juryleden net iets te kort voor Model.

 

 

 

 

 

 

Vorig artikelLocatiekeuring Stal fan de Kadyk en veulenkeuring Fokvereniging It Fryske Hynder
Volgend artikelSierlijke Nanne fan Wettersicht (Tymen 503) veulenkampioen