Het reglement voor de Hengstenselectie is dit voorjaar aangepast en daarmee verandert er wel wat tijdens de eerste bezichtiging waar meer dan 340 hengsten zich gaan presenteren. Wel Ster, maar niet door naar de tweede bezichtiging of niet Ster en wel door naar de tweede bezichtiging? Ja het kan. Hierbij tekst en uitleg.
Wel Ster niet door
Nieuw dit jaar in het hengstenselectie reglement is de mogelijkheid om een hengst door te verwijzen naar de tweede bezichtiging maar (nog) niet Ster te verklaren. Ook bestaat de mogelijkheid om een hengst wel Ster te verklaren, maar niet uit te nodigen voor Leeuwarden. Zie hieronder hoe het staat vermeldt in het vernieuwde reglement:
7.2 Beoordeling en procedure
De hengsten worden tijdens de eerste bezichtiging beoordeeld op exterieur (rastype, bouw en beenwerk) en beweging (drie basisgangen). Dit gebeurt middels een beoordeling op de straat en vervolgens in de kooi. Alleen hengsten met een toereikend exterieur en beweging worden doorverwezen naar de kooi. Tijdens de eerste bezichtiging wordt de hengst lineair gescoord. Bij de eerste bezichtiging zijn vier uitkomsten mogelijk:
- De hengst ontvangt het Sterpredicaat en wordt doorverwezen naar de tweede bezichtiging.
- De hengst ontvangt het Sterpredicaat en wordt niet doorverwezen naar de tweede bezichtiging.
- De hengst ontvangt niet het Sterpredicaat en wordt doorverwezen naar de tweede bezichtiging.
- De hengst ontvangt niet het Sterpredicaat en wordt niet doorverwezen naar de Tweede bezichtiging.
Om voor doorverwijzing in aanmerking te komen, moet de hengst aan minimumeisen voldoen voor exterieur, beweging en stokmaat. Voor de jonge hengsten (die drie jaar worden of dat al zijn geworden) geldt een stokmaat van minimaal 1.58 m; voor de vier jaar en oudere hengsten dient de stokmaat minimaal 1.60 m te zijn.
Doorverwijzing
Om voor doorverwijzing naar de tweede bezichtiging in aanmerking te komen, wordt naast exterieur, beweging en stokmaat dus ook gekeken naar de afstamming en de mate van verwantschap aan de populatie. Dit kan positief meegewogen worden indien de hengst niet voldoet aan het Sterpredicaat, maar kan ook reden zijn om de hengst met ontvangst van een Sterpredicaat niet door te verwijzen.
Voorbeeld: een hengst overtuigt in de kooi nog niet dermate in zijn beweging dat de HKC de hengst Ster kan maken, maar vindt het paard exterieurmatig en qua afstamming wel zodanig interessant dat de hengst mee mag naar de tweede bezichtiging.
Voorbeeld 2: Een hengst krijgt net genoeg punten om Ster verklaard te worden maar overtuigt in beweging, exterieur of beenwerk niet genoeg en heeft een afstamming die geen positieve bijdrage kan leveren aan de populatie. De hengst wordt Ster maar niet uitgenodigd voor de tweede bezichtiging.
Geen Ster wel naar de voorrijdagen
Ook vanuit de tweede bezichtiging bestaat de mogelijkheid dat een hengst door mag naar de voorrijdagen maar nog niet Ster is verklaard. Dit is dan wel bij hoge uitzondering, maar de hengstenkeuringscommissie mag interessante hengsten die nog niet voldoen aan de eisen voor het Sterpredicaat toch doorverwijzen naar de voorrijdagen. Tijdens de eerste voorrijdag worden deze hengsten opnieuw beoordeeld door de hengstenkeuringscommissie en moeten het exterieur en de basisgangen dan wèl Sterwaardig zijn, anders kunnen de hengsten niet door in het traject.