Vreugdedansje om Modelverklaring van Setske fan Oostenburg (Tsjalle 454)

Modelmerrie Setske fan Oostenburg (Tsjalle 454) met Barry en Ilona Jonkman (Foto: Ingrid Truijens)

Een kleine maar zeer fijne locatiekeuring bij Ingeborg Klooster in Mariënheem. De eigenaren van Setske fan Oostenburg Kroon AA (Tsjalle 454 x Beart 411), Ilona en Barry Jonkman, hoefden alleen maar de weg over te steken om bij buurvrouw Ingeborg Klooster de keuring bij te wonen. Zij hoorden jurylid Sabien Zwaga hun merrie Setske omschrijven als ‘een erg moderne, langgelijnde en sterk gebouwde merrie. Ze stapt vlijtig en toont veel vouw in het achterbeen en schakelend vermogen in draf.’ Barry Jonkman deed na de Modelverklaring van Setske buiten het zicht van de camera een vreugdedansje.

Sensibel

Ilona en Barry Jonkman kochten Setske in 2016 als driejarige van een groepje van acht ondernemers uit Raalte die de merrie op de Kerstveiling had aangeschaft. In eerste instantie konden ze geen prijs overeenkomen, maar een half jaar later lukt dat toch: ‘We hebben haar Ster gekregen en we zagen dat er meer in zat. Een jaar later kreeg ze een eerste premie en heeft Ingeborg een IBOP test van 77 punten met haar afgelegd. In dat jaar werd ze Kroon verklaard. Ook in de sport ging het heel goed, het is een hele sensibele merrie die graag wil werken.’ Ingeborg Klooster heeft de zevenjarige Setske al vier jaar onder het zadel en won onder andere de Pavo Fryso Bokaal met de halfzus van Menne 496 uit de fokkerij van Arie de Hoek. Ze zegt: ‘Setske heeft een heel klein hartje, het is een held op sokken. Ze is ook een knuffelkont en natuurlijk een heel talentvol paard.’ Ingeborg en Setske zijn M dressuur geklasseerd en de bedoeling is om binnenkort Z te gaan starten.

Draagmerrie drachtig

Vorig jaar kreeg Setske een merrieveulen van Elias 494 en dit jaar werd er een embryo gespoeld van Jurre 495. Een eigen draagmerrie is drachtig van deze combinatie. ‘Het Elias-merrieveulen is net mama, net zo soepel. We hopen in de toekomst nog veel mooie veulens met Setske te fokken,’ aldus een opgetogen Barry en Ilona Jonkman.

Maico fan Twillens Ster (Jasper 366) met Marijke van der Jagt (Foto: Ingrid Truijens)
Willem van het Donckse Hof Ster (Pier 448) met familie van Tunen (Foto: Ingrid Truijens)
Arne-Marije Ster (Maurits 437) met Noud te Wierik, Ingeborg Klooster met Brant fan de Kadyk Ster (Hessel 480) Foto: Ingrid Truijens
Vorig artikelLivestream locatiekeuring Ingeborg Klooster
Volgend artikelSporthengsten Joppe en Marten fan Starking aangemeld voor Verkort Onderzoek