Wâte van de Lits hoogste score Pavo Fryso selectiewedstrijd Koudum

Lisa Minkema met Wâte van de Lits (Wimer 461) tijdens de Pavo Fryso selectiewedstrijd in Koudum (Foto: Ingrid Truijens)

De hoogste dagscore tijdens de laatste selectiewedstrijd voor de Pavo Fryso Bokaal dressuur op zondag 25 augustus in Koudum was voor Wâte van de Lits (Wimer 461) met Lisa Minkema.

Opmerkelijk los in het lijf

In de klasse 4-jarige hengsten zetten ze een score neer van 76,5 punten. ‘Veel schwung, veel afdruk en heel veel techniek in de benen. Hij kan geweldig schakelen en is opmerkelijk los door het hele lijf’, noemt jury Ellen van Gastel over de hengst die volgens haar veel rastype heeft. ‘Veel behang en een goede kuif.’ Wâte werd afgelopen maart derde bij de Horsefood dressuurtalent selectie en is in de race voor het Centraal Onderzoek.

Sterke klasse 5- en 6-jarige hengsten/ruinen

De hoge score van Wâte stond niet op zich. Er waren meer combinaties die dikke punten reden. Zoals Urbanis K. (Andries 415), die bij de 5- en 6-jarige hengsten/ruinen 76 punten noteerde. Jelmer Ketelaar stelde deze ‘eye-catcher’ keurig voor, gaf Van Gastel aan. ‘Dit paard kan op topniveau komen, hij loopt lekker door het lijf en kan kan ook goed sluiten. Die gaat straks makkelijk piafferen.’ Overigens noemde Van Gastel, die samen met Herman Wientjes de paarden beoordeelde, dat de eerste vier paarden in deze klasse heel dicht bij elkaar lagen. De tweede plek was voor Timo B. (Jasper 366), gereden door Esther Liano. Hij is heel lichtvoetig en ‘danste’ door de baan. Sven B. (Wimer 461) met Leonie Evink zette ook een fraaie score van 75 punten neer, waarbij Sven B. extra vermelding verdient: hij is ook geselecteerd voor de Pavo Fryso tuigfinale. Van Gastel noemt ook de nummer vier uit deze klasse: Parel fan Goffert (Goffert 369) die door Nienke Schrale werd voorgebracht. ‘Parel kreeg de hoogste punten voor zijn gangen, maar had teveel last van spanning.’

Twee keer Beart 411 bij de merries

Bij de vierjarige merries wist Xenia S.B. (Beart 411) met Sofi Vaisanen met drie ijzersterke gangen, heel fraai in balans en met een ‘doodstille aanleuning’ de koppositie te pakken bij de 4-jarige merries. Met de kersverse Stermerrie Romi van ‘t Hof ter Smissen (Beart 411) wist Esther Liano haar tweede paard in Koudum naar de halve finale te rijden. ‘Robuust en toch heel elegant’, complimenteerde Van Gastel. ‘Een sterke galoppade, veel takt in draf en met de uitdaging een mooie welving in haar bovenlijn te houden.’

Totaal 78 paarden voor de halve finales

In totaal wisten zich in Koudum 20 paarden te plaatsen voor de halve finale. Het hoogste aantal van alle vijf selectiewedstrijden. Hiermee komt het totaal aantal (halve) finalisten voor de Pavo Fryso Bokaal dressuur tijdens de Centrale Keuring op maar liefst 78 paarden.

Vorig artikelFan Synaeda heerst op de fokdag in Blauwhuis
Volgend artikelFokdag Blauwhuis 24 augustus 2019