Webinar JongKFPS: De wonderlijke werking van de (medicinale) bloedzuiger

Tijdens het door JongKFPS georganiseerde webinar van 9 november nam Martsje Bergsma van Hippiek belangstellenden mee in haar fascinatie voor de bloedzuiger en het toepassen hiervan op paarden; hirudotherapie.

Gangbare therapie

Het behandelen met medicinale bloedzuigers bestaat al langer dan 3000 jaar en is in vele landen nog een zeer gangbare therapie die ingezet wordt bij mens en dier. In Nederland is hirudotherapie halverwege de vorige eeuw wat naar de achtergrond geraakt. Zonde eigenlijk, want deze wonderlijke beestjes geven veel paarden de kans te herstellen van aandoeningen en kwalen.

Werkzame stofjes

Het gaat bij deze therapie om de 80 tot 100 werkzame stofjes die de bloedzuiger via het speeksel afgeeft aan het paard tijdens het opzuigen van het bloed. Hirudine, dat de bloedstolling remt en het afdrijven van (lymfe)vocht bevordert, is één van de werkzame stoffen, net als caline, dat ervoor zorgt dat de wondjes nog zes tot twaalf uur open blijven zodat veel afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Verder zijn er stoffen actief die ontstekingsremmend en ontspannend werken.

Mini-apotheek

De bloedzuiger kan gezien worden als een natuurlijk mini-apotheek dat reinigend en ontgiftend werkt op het hele lichaam. Ze stimuleren en activeren het imuunsysteem en het zelfgenezend vermogen van het paardenlichaam. Bloedzuigers kunnen bij uiteenlopende aandoeningen succesvol ingezet worden, zoals bijvoorbeeld:  huidverstoringen zoals mok en schimmel, wonden en littekens, artrose, peesblessures en staart- en maneneczeem.

Bijzondere resultaten

Het webinar werd met veel interesse gevolgd door leden van JongKFPS en andere geïnteresseerden. Na een uitleg over de werkwijze over hirudotherapie, vertelde Martsje aan de hand van enkele casussen welke bijzondere resultaten zij tot nu toe heeft geboekt door bloedzuigers in te zetten.

Kennisoverdracht

Martsje Bergsma is naast ruiter, instructeur en jurylid al meer dan vijftien jaar sportmasseur en lymfedrainage-therapeut voor paarden. Een jaar geleden deed ze een opleiding tot hirudotherapeut voor paarden. Martsje werkt al meer dan twintig jaar als docent in het paardenhouderij-onderwijs, toch was dit de eerste keer dat ze een webinar gaf: ‘Dit was voor mij een nieuwe manier van kennisoverdracht. Mede door de goede ondersteuning vanuit het JongKFPS, vond ik het erg leuk om vanachter de laptop mijn fascinatie over de bloedzuiger te delen. En zeker voor herhaling vatbaar.’

 

 

Vorig artikelBlog Anna: Prachtig herfstweer, geen keuringen en Remembrance Day
Volgend artikelHengstenkeuring & Friesian Proms 2022 : Laatste dag exclusieve kaartverkoop KFPS-leden