Wederkerigheid

Eindelijk! Met een verruiming van de coronamaatregelen staat het licht op groen voor de fokdagen, de Centrale Keuring en zijn we stilletjes ook al bezig met de Hengstenkeuring 2022 en de Friesian Proms. We gaan elkaar komende weken, maanden weer ontmoeten en daar zijn we met zijn allen helemaal aan toe. Natuurlijk, vergaderen via het beeldscherm kan, communiceren op papier lukt ook, maar er gaat niets boven een gesprek van mens tot mens. Je kijkt elkaar in de ogen, je ziet de gebaren, hoort de intonatie en dan krijgen woorden en zinnen meer emotie en gewicht.
Dus als u ons ziet, bestuursleden, leden van de ledenraad of medewerkers van het kantoor, schroom niet om ons aan te spreken, vragen te stellen of ideeën aan te dragen. Transparantie in communicatie is namelijk wederkerig. Wij proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden wat er speelt, en we willen ook graag van u horen wat u bezighoudt rondom het Friese paard.
In de aanbevelingen van het governance onderzoek die u in deze Phryso kunt lezen staat ook geschreven dat we meer met, in plaats van over elkaar zouden moeten praten. Dat is me uit het hart gegrepen en eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. En er zijn meer adviezen die u waarschijnlijk in de oren klinken als normale en fatsoenlijke omgangsnormen.
Misschien is voor veel mensen de lijst met aanbevelingen zelfs een open deur. Stiekem hoop ik dat eigenlijk ook, want dat betekent dat we het hierover eens zijn en als stamboek door kunnen. Na een tijd van onrust, verschuivingen, onderzoeken en het delen van deze aanbevelingen kunnen we meer energie en tijd gaan besteden aan ons Friese paard.
Ons ‘standvastige’ Friese paard gaat gelukkig gewoon door, zoals ze dat al tientallen, honderden jaren doet. Ondanks rumoer, veranderende tijden of een gewijzigde vraag; het Friese paard overleeft elke storm. Ons ras is populairder dan ooit, er lijkt haast een schaarste te ontstaan en dat is voor het perspectief van fokkers goed nieuws. Op meer fronten zit het mee. Met de erkenning van de WBFSH gaan dressuurdeuren open, de Friese tuigpaarden staan in de startblokken voor de fraaie
concoursen en de rij met Stermerries groeit wekelijks.
Het seizoen is natuurlijk al begonnen, maar met alle evenementen die in aantocht zijn gaan we een soort doorstart maken, in de buitenlucht en met elkaar. Ik heb er zin in!

Detlef Elling
Interim-voorzitter

Vorig artikelKFPS benoemt Marijke Akkerman tot waarnemend directeur
Volgend artikelFinale Fries kampioenschap vol met Friese paarden