Weerzien van fokker Sietse Hooisma met Germ B: ‘Kalm en braaf: zo zie ik ze het liefst’

De K&PP-fokkersbokaal die de vierjarige Gouverneur fan ‘t Hertefean (Nane 492), stamboeknaam Germ B, begin oktober won ging hij samen met eigenaar Jildau Hart langs brengen bij fokker Sietse Hooisma die Germ voor het laatst zag toen hij vijf maanden oud was….

Fokkersprijs K&PP kampioenschap

De lijst van overwinningen van de nog jonge Gouverneur is inmiddels indrukwekkend. Zowel in tuig als onder het zadel verzamelt de hengst titels. Bij het K&PP dressuurkampioenschap begin oktober wordt naast paard en ruiter ook aan de fokker gedacht. Zij mochten zich naast de door hun gefokte kampioen opstellen om vervolgens de prachtige bronzen fokkersbokaal in ontvangst te nemen. Gouverneur fan ’t Hertefean (stamboeknaam: Germ B) mocht zich met amazone Harmina Holwerda als kampioen bij de vierjarige hengsten opstellen. De fokker van Germ B, Sietse Hooisma, kon de bokaal in verband met persoonlijke omstandigheden niet zelf in ontvangst nemen, maar was totaal verrast toen Germ B de bokaal zelf bleek te komen brengen.

Emotioneel weerzien

Op negen april 2018 zag Germ B het levenslicht op de boerderij van Sietse Hooisma te Broek. De 76-jarige geëmotioneerde Sietse Hooisma weet even geen woorden uit te brengen bij het weerzien van zijn fokproduct Germ B op zijn erf. ‘Als veulen was het al een plaatje om te zien, en kon hij goed bewegen’, zo vertelt Sietse Hooisma. ‘Zoals hij hier staat, zo kalm en braaf: zo zie ik ze het liefst’, aldus Hooisma. ‘Het is jammer dat ik zo’n goed paard heb gefokt en er nu zelf niks meer mee kan’, aldus een enigszins aangeslagen Hooisma. ‘Onlangs overleed mijn vrouw Tine en gezien mijn leeftijd ben ik gestopt met fokken.’ Germ B werd als veulen via Henswoude verkocht aan de huidige eigenaren, Jildau Hart en Ronald van Veen. Hooisma mag dan minder mobiel zijn, hij probeert zoveel mogelijk alles nog te volgen via de Phryso en livestream.

Tuigtalent en karakter

Germ B, die door zijn nieuwe eigenaren werd omgedoopt tot Gouverneur, werd door Hooisma gefokt uit de Stermerrie Doutzen K.C (v. Rindert406) ‘Onze dierenarts Kiers had plek nodig voor zijn aangekochte 1e premie Stermerrie Trix fan de Slothoeve (Djurre 284 x Hearke 254). Ik bood hem aan dat Trix bij ons op stal kon staan.’ Hooisma vervolgt: ‘Trix beviel van een mooi merrieveulen, Doutzen K.C en vier jaar later heb ik Doutzen overgekocht.’
Doutzen K.C werd in handen van Hooisma maar liefst vier achtereenvolgende jaren met de stamboekhengst Nane 492 gedekt, een van deze veulens kreeg de naam Germ B. ’Ik ben een enorme Nane-fan vanwege zijn tuigtalent maar nog meer omwille zijn karakter’, zo legt Hooisma uit. Dat Germ B deze genen heeft geërfd is duidelijk; de hengst wist naast meerdere dressuurkampioenschappen ook tweemaal de selectiewedstrijd van de indoor tuigcompetitie op zijn naam te zetten. ‘Ik loop niet snel naast mijn schoenen, maar ik ben toch wel erg blij dat ik dit nog mee mag maken.’

 

Vorig artikelSubtop : Friese paarden scoren in Vinkega, Ide K.W. (Maurits 437) naar bijna 70%
Volgend artikelFriesian Horse Kalender Ambassadeurseditie overhandigd aan CdK van Friesland drs. Brok